✿Baca Entry Yang Lepas✿

Saturday, April 26, 2014

Pengalaman Terbaik Di Universal Studio Singapore (USS) #part2

As-Salam

Dah baca Pengalaman Terbaik Di Universal Studio Singapore (USS) #part1 ? Ni uzu update part #2 pulak. Yang belum tengok part #1 boleh tengok kat link tu ye. 
  • Tiket masuk USS ni RM175 (dewasa) dan RM135 (kanak-kanak)
  • Free baucer makanan 10 USG (RM26.00) dan free Baucer shopping 10 USG (RM13.00)
Yang ni Sentosa. Nama tempat. Dalam Sentosa ni lah ada Universal Studio Singapore (USS) . Selain USS memang banyak tempat menarik lagi ada kat situ.



Inilah bumi putar-putar yang ramai sangat orang idamkan. Ramai pulak bergambar kat sini.  Bumi tu kat pintu depan masuk USS je . Kalau setakat nak bergambar kat bumi tu, tak yah bayar tiket masuk pun takpe. Hehehe. Bumi ni berpusing tau, lambat pulak tu so kalau nak ambik gambar yang cun, kena tunggu sampai perkataan UNIVERSAL tu nampak. Haaaa baru boleh snap :)






Roller Coaster? Sumpah tak nak naik ! Fewww nasib baik benda ni tutup sampai tahun depan. Dengar cerita ada kes orang jatuh kat situ.


















Tips Sebelum Dan Semasa Berada Dalam USS
  1. Sila tukar duit USG anda di JB sebab kalau tukar duit kat KL mahal (2.40) sikit. Nilai di JB 2.60
  2. Kalau nak p, kena p pagi sebab kalau lambat masuk akan tersangkut lama kat Imigresen
  3. Sila bawa rain coat sebab dalam tu ada mainan yang akan basah atau kena air. Kalau beli rain coat kat USS, 3x ganda mahal
  4. Bawa botol/bekas atau air mineral sendiri sebab kat situ panas dan air sangat diperlukan. Watercooler banyak kat situ so, bawa botol je, boleh refill.
  5. Bawa baju lebih bawa masuk dalam tu. Kemungkinan korang akan basah bila berada di waterworld.
  6. Dilarang bawa masuk chewing gum dalam Singapore
  7. Dibenarkan bawa makan ringan
  8. Bawa la tisu banyak-II sebab panas n akan kuat berpeluh
  9. Kalau nak bawa budak, make sure jaga elok-elok anak-anak anda sbb sangat crowded.
  10. Kalau rasa dah bosan duduk dalam tu, boleh keluar jalan-jalan di area Sentosa. Jangan lupa bagitau orang kat pintu keluar tu, korang akan masuk lagi. So dia akan cop tangan kita . Kalau takde cop tu, kita tak boleh masuk. Hehe
  11. Dinasihatkan kalau nak beli ole-ole jangan beli kat dalam USS sebab mahal. Lain lah kalau korang nak sangat kan. Tempat yang digalakkan ialah kat area Sentosa. Kat luar USS. Kena jalan kaki sikit ke depan. Bersebelahan dengan KFC . Haa situ murah kalau nak beli ole-ole.
Sampai sinilah perkongsian pengalaman dan tips uzu ke USS. Pengalaman yang tak akan dilupakan. Memang best. Tak cukup sehari nak main mainan kat dalam tu. Kalau nak bawa family bercuti kat sini pun not bad. Hehe. So terima kasih sudi membaca.Hehe Assalamualaikum :)


7 comments:

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Kalau la dapat pergi...

Afifah Hayati said...

wah bestnya .. sis akan blajar kt sana ke ? ambil kos apa ?

Aqilah Azmi said...

Bestnyaaa!!!! Hihihi thank you for the tips kak uzu. Heee. Nanti senang lah kalau nak gi ekekke

Hasni Rafiza said...

mcm best seja..hihi

Siwok Harun said...

hi sorry menyibuk. pasal tukaran wang tu saya rase awk salah kalau kl 1 sgd awk kene bayar rm 2.40 maknenya ia murah sbb di jb kene bayar rm 2.60 utk 1 dolar . cuba bayangkn utk dpt 1000 sgd kl awk cuma bayar rm 2400 tp di jb awak kene bayar rm 2600 utk 1000 sgd .rm 200 beza kalau tk silap sya kalau salah sila betulkn semula

jessica LT said...
This comment has been removed by the author.
Jessica Abdul said...

Hi EMAS PUTIH & kawan-kawan. :) Old post dah deleted coz tak updated. Seperti semua maklum, sekarang currency rate Malaysia-Singapore telah jauh berbeza jika hendak dibandingkan iaitu dalam 2.75% pada awal akhir JULY 2015 hari itu ! Ia telah naik mendadak sejak AUGUST 2015 & anggaran sampai mencapai 3.1%. Kadar biasa memang berubah-ubah, ada naik & ada kurang, tapi tidak jauh dari 3.1% seperti yang telah dimaklumkan. Hinggalah sekarang... Cuma updates terkini bagi yang hendak Travel Ke Singapura untuk perancangan.

SINGAPORE TRAVELLER: Silakan juga melawat page saya, LOVE TRAVEL di https://www.facebook.com/lovetravel86 . Tiket-tiket masuk tempat menarik ada dijual pada harga promosi seperti USS, SEA AQUARIUM, GARDEN BY THE BAY, NIGHT SAFARI, MADAME TUSSAUDS, SINGAPORE ZOO dan banyak lagi. Contohnya promosi JAN 2016 - tiket USS adult - pada harga SGD65 atau RM203 sekarang.. Servis lain juga ada, seperti Tour Guide Service, Singapore City Tour Package, Bus Rental & Private Transportation Service. Berminat boleh lah contact saya. Thanks ! JESSICA, +6017-7055381, jessica.travel8686@gmail.com, LOVE TRAVEL >>> https://www.facebook.com/lovetravel86 & http://lovetravel-love.blogspot.com
.
TIPS - MONEY CHANGER: Selalu yang nampak dipaparkan di MONEY CHANGER tu adalah rate untuk SGD tukar ke RM tau? Which we as Malaysian tukar sebaliknya iaitu dari RM ke SGD (which is higher lah rate nya dari yang terpapar). Contoh jika nampak dipaparkan "2.95". Maknanya Jika tukar SGD1, dapatkan RM2.95. Jika SGD-RM = 2.95, RM-SGD adalah dalam 3.05 (anggaran sahaja). Perlu bertanya direct kepada MONEY CHANGER PROVIDER di tempat anda sendiri untuk kepastian lanjut.

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com