May 09, 2014

, , , , , ,

Percutian Bajet : Makam Mahsuri Langkawi

As-Salam

Percutian Bajet : Makam Mahsuri Langkawi | Makam Mahsuri merupakan salah satu tempat pelancongan yang menarik bila berada di Langkawi dan uzu pun tak nak ketinggalan lah nak p tempat ni. Tapi tentanya-tanya juga, siapa Mahsuri sebenarnya. Hoho tak minat sejarah.

Ok ni uzu nak cerita serba sedikit tentang Mahsuri, mana la tau ada yang tak tahu lagi sejarah dan kisah Mahsuri. Macam ni ceritanya.


Mahsuri ni isteri kepada pahlawan Wan Darus yang mana Mahsuri ni perempuan yang paling cantik lah kat Langkawi ni sampai isteri ketua kampung cemburu dengan kecantikan dia. So satu hari ni, Mahsuri di tuduh berzina dengan lelaki lain (Deraman) padahal Mahsuri seorang isteri yang setia.

Orang kampung semua tak caya kat Mahsuri, so di ikat di tiang/pokok tuk ditikam . Bila berjaya ditikam , darah putih keluar dari tubuh Mahsuri. Darah putih tu membuktikan bahawa Mahsuri tak bersalah.

Sebelum Mahsuri ni hembuskan nafas terakhir, dia pun bersumpah yang mana Langkawi tidak akan pernah aman selama 7 keturuanan.. Jadi 7 keturunan dulu kala tak pernah aman. Sekarang ni dah habis 7 keturunan dah.. So begitulah ceritanya.. Kesian kan.. Hmm

So inilah sekitar Makam Mahsuri .. 







Inilah Makam Mahsuri..
 






Harga Tiket : RM 7

Banyak pelancong kat sini sampai susah nak cari parking. Tapi not bad lah. At least dapat merasa dan menjengguk kubur/makam Mahsuri . Thanks to Dedeq De Wishes sebab sporting dibawa ke situu kesini. Sampai sesat kat Langkawi tu haaa . Tunggu next update uzu kat Cable Car Langkawi pulak ye. Salam :)

Share:

13 Sila Komen:

Lisa Nurulain said...

Wah besttnya.. ase nk g sana jugak

Unknown said...

tak pernah sampai lagi langkawi:'(

Azhafizah MN said...

pergi langkawi tak pernah jejak sini pun..huhu..

Unknown said...

belom prnh smpai sini lg

Unknown said...

best...pernah pegi...

Dunia Zumal said...

Dah lama tak pergi Langkawi...

Liyliz said...

panas tk? liz pg sna dulu tk tahan sbb panas sngt cuaca nya

Mawardi yunus said...

naik x umah mahsuri?

Syiera Firdaus said...

Blogwalking sini. Nak menang Kcolly ?

Jemput join.

http://sayasyiera.blogspot.com/2014/05/mini-giveaway-kcolly-by-syiera-firdaus.html

✿INA AINAA✿ said...

Walaupun ena banyak kali pergi sini, tak pernah lagi pergi makan mahsuri. Huaaaaaaaaaa. Rindu pula kampung asal ena ni. Tok Senik is my onyang, kalau tanya org sana, kenal la siapa Tok Senik tu

bobiedanbad said...

Seronoknya :)
Rasa mcm nk pi jg

Unknown said...

selamat datang ke kedah uzu..:)

Nadia Johari said...

Teringat bercuti dkat langkawi dngan member2