✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, June 5, 2014

Jawapan Status Halal Sushi King

As-Salam

Jawapan Status Halal Sushi King | Siapa suka makan Sushi King kat sini? Haa ni uzu nak kongsi artikel yang uzu jumpa kat google yang menyatakan bahawa Sushi King bukanlah restoran halal. Jom baca lanjut kat bawah :

Question:
Dear Marilyn,
Another element of halal is on the use of alcohol in food preparation / cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.

Can you tell me whether Sushi King use alcohol or use materials
(such as sauces) that content alcohol?

Answer:
Dear Mr. Abdul Rahman Omar,

Thank you for your email. For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.

Sushi King is not certified ‘Halal’. This is due to some of our food contains ‘Mirin’.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top of that, some of our restaurants do sell beer

However, our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.

Hope this clarifies your concern.

Thank you.

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext: 283

Kesimpulannya disini, walaupun dia kata pork free tapi kita tak tahu makanan yang dia beli ayam/daging tu berasal dari mana. Ayam tu kena sembelih dengan cara islam ka tidak. Haaaa yang tu isu berat tu. Siapa yang masak makanan tu, orang muslim ka orang non muslim. Contohlah kalau orang bukan islam yang masak, dapat bayangkan tak yang dia maybe pegang anjing ka apa ka, haaaa mana kita tau kan? Pastu masak pulak sushi king. Haaaa walaupun dia takda berunsur khinzir, tapi benda ni kena fikir lah .. Tu sebab uzu tak makan di restoran yg tukang masaknya bukan islam..

So disini, baik takyah la makan sushi king ni lagi. Kalau nak makan juga, suka hati korang la.. Janji dah bagitau benda yang patut dikongsi, kan? So selamat merenung-renungkan. Assalamualaikum.

16 comments:

adyna said...

Adik ipar mmg suka Mkn sushi king ni , kna gtau dia lah ni

Azhafizah Md Nor said...

luckily, tak pernah makan sushi king pun

mama amir said...

Alhamdulillah...terima kasih atas pencerahan...benar2 berguna...

Hanim Hashim said...

terima kasih atas perkongsian ini uzu, lameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee dulu pernah makan sekali sushi ni, rupanya tak halal ye.

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Ena memang gila suka makan sushi, bila dah jadi camni, memang tak lah nak makan. haishhh macam2 skrg ni, takut dah

Yuyu Zaza said...
This comment has been removed by the author.
nabila biela said...

fuhh seb bek tak pernah makan..hee

Badlishah Azman said...

X pernah makan pun..

Nurul Farahizzati Zakaria said...

satu lagi, kalau belut memang dia letak arak.. saya makan sushi jusco je... xmampu la sushi king.. mahal..

Aniq Bukhary said...

Nasib baik x suka makan sushi :)

Nadia Johari said...

Shushi king pun tak halal..nasib baik.nad jenis tak makan shushi..

Cik Aann said...

from my knowledge since my bestfriend is previously working at halal department for old town white coffee, she claimed that, sushi king is already apply for halal cert from jakim but as usual it takes longer time. and i never see any in the menu at sushi king stated that they are selling beer.
adakah info yg anda share ni adalah the latest info? kingly check before sharing.. if tahun 2007 ke..2006 ke mungkin lah masa tu kalau betul diorg selling beer or still ade guna mirin.. but now diorg dah apply jakim.. mungkin dah takde dah semua2 tu..

Cik Iezan said...

bermula dari tahun 2012 Sushi King dah mansuhkan menu beer termasuk sake dan tak lagi guna Mirin dalam makanan mereka. Maknanya tiada lagi bahan Non-Halal dicampur dalam makanan mereka. Sebab tu mereka mohon sijil halal dari JAKIM.

sven knight said...

Berguna post ni, tapi haritu saya berjalan sekitar Kb mall, orang melayu penuh makan sedap sedap je, tak tahu lah depa tau ke tak. Kedai makan korea pun ade jugak orang melayu. Haish...

Hafiz Kedat said...

Sila rujuk FAQ terbaru, no mirin being used anymore

Hafiz Kedat said...

Sila rujuk FAQ terbaru, no mirin being used anymore

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com