✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, August 7, 2014

Rumah Terbalik Di Tamparuli Sabah

As-Salam

Kelmarin, 6 Ogos 2014 bersamaan hari Rabu, uzu mengambil peluang ke Rumah Terbalik yang terletak di Tamparuli, Sabah. Alhamdulillah. Sampai juga akhirnya. Selalu kalau nak ke Ranau, memang lalu je. Kali ini berkesempatan sebab cuti lama kat Sabah. Hehe. 

So siapa yang nak pegi, kalau dari bandar Kota Kinabalu ke Rumah Terbalik, nak 50-60 minit juga baru sampai. 

Rumah Terbalik atau lebih dikenali Upside Down House, merupakan rumah yang pertama dibina terbalik di Asia Tenggara . Dibuka pada Januari 2002 lagi. Lama dah tu. Dah 12 tahun usia rumah tu.

Yang paling membanggakan, Rumah Terbalik dah masuk Malaysia Book of Records sebagai Upside Down House 1 di Malaysia ! Wahhh I really proud be a Sabahan :D












Hanya kawasan di luar rumah je yang di benarkan ambik gambar. Yang kat dalam, tak boleh. Sama sekali dilarang. Siapa yang ambik jugak , didenda RM100 dan gambar tu didelete serta merta :D

Di Rumah Terbalik ni ada tempat beli cenderhati dan disediakan Cafe. So uzu pun lepak-lepak kat cafe kat sini kelmarin sesambil menikmati keindahan Rumah Terbalik.



Harga Tiket : RM10
Masa : Isnin - Ahad / 7 Pagi - 7 Malam

21 comments:

Shark Kay said...

serius menarik.
x tau pulak rumah ni ada kt malaysia.
ingtkan hanya di luar negara sahaja,
best dah dapt posing kt cni.

Mardiah Diana said...

Wahh..bestnyer Uzu da p rumah terbalik,Diana belum penah singgah pn..hehe..salam syawal ke-10...

Noura Qifays said...

anduu..blum2 lgi pi sanaa o..nda tersampai lagi....hrheheheh

sYiRa LoKMaN said...

cantiknyaa tempat tuuu

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Hope menjadilah akhir tahun ni nak ke sana.. tak sabarnyaaaa.. hehehehe

Kak T said...

wow..cantik..teringin kesana

mama ka0ri said...

wahhh...tak sangka org sabah sekreatif ini!! bestnya kalau dpat tengok sendiri..

fazianbatrisyia said...

pening jugak nak tgk terbalik

Cik Itah@RRP said...

salam. wah wah..bermacam aksi jugak uzu buat :D

Iola said...

Cantik dan unik !

Azhafizah Md Nor said...

teringin nak pergi

aniesa ahmad said...

bestnyyyaaaaa .. teringin nak pergi .. >.<

Marou Apple Hijau said...

boleh feeling jadi spiderman

greenfa FaRRa said...

wahhhhhhhh mcm best ja,,,

NJihe.am said...

Salam singgah, sanpen gak baca tajuk entri ni. Ingatkan ada gempa bumi, taufan ke apa sampai rumah terbalik! Rupanya sebuah dekorasi yang sangat kreatif! studioous.blogspot.com

Etuza Ezawarna said...

ada di sabah but saya pun belum lawat ni ya..tahnia

Mastura Aziz said...

baru tahu ada rmuah terbalik...kelako pulak..tp awesome...

Ieta Mat Saad said...

Wow... Menakjubkanla... Bijak sungguh depa yg bina Rumah Terbalik ni kan Uzu?

WaneyBamBam 71 said...

Macam best jer. Ble agaknya ye dapat jejak kaki ke Sabah. :)

Nadia Johari said...

bila lah dpt terbang ke sabah

Mimi Azirah said...

xtau lak ada rumah terbalik nih..kagum dgn binaan rumah tuh

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com