✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, October 3, 2014

Kesan Kenaikan Minyak Kepada Student

As-Salam

Kesan Kenaikan Minyak Kepada Student | Naik 20 sen tu sikit tau ! Sapa yang ada kereta tu, haa dia tau ler camna 20sen tu besar impaknya. Ingat apa? Sikit? 

Kos Minyak
Sekarang ni mesti ramai student yang bawa kereta kan? Macam kat class uzu, mostly bawa kereta. Bayangkanlah dalam seminggu RM50. Sebulan RM200. Ni dah naik ni 20sen ni, sebulan mungkin RM320. Perghhh banyak tu ..

Kos Rumah Sewa
Pelajar ni kalau tak tinggal kat hostel, mesti tinggal kat rumah sewa. Kalau dah kat hostel tu, kat ruma sewa, mesti ada masak memasak kan? Dari nak berjimat, tak dapat nak berjimat sangat. Pasti barang-barang naik ! Nak makan kat cafe pun, mesti naik punya. Last-last makan maggi je.

Hutang Ptptn
Sangat terbeban dengan hutang yang belajar. kat Diploma dulu dah berhutang RM11k. Degree pula RM49k . RM60k tu nak kena bayar. Dengan kos meningkat sekarang ni, Mana nak bayar tu, mana nak bayar ni, mampu ka nak bayar balik pinjaman ptptn?

Banyak lagi kos yang melibatkan student. Cuma tak nampak impaknya. Tapi terasa juga lah ! Huhaii giler lah. hmm ni bari student. Belum lagi kesan kepada yang dah kawin, yang ada nak. Cane tu?

p/s : idea entry ni uzu ambik kat sini , SirapLimau

5 comments:

Yana Mohamad said...

nanti nak fotostat nota, harga fotostat pon naik. huhu

http://hati-qaseh.blogspot.com/

Atie Zieya said...

abes laa..yg berkerja pon terasa impak dia..aptah lagi student...

Zayani Zulkiffli said...

Ergh. ptptn tak start bayar lg pun dah rasa beban -_-

http://nurulzayani.blogspot.com/

junainah mohamed said...

Kesian sangat kat student..lepas ni kena super-duper jimat lagilah jawabnya

Ainin Sobiha Salim said...

Students sekarang kena pandai cari side income kalau nak survive...

-student ACCA-
http://sobihasalim.blogspot.com/2014/02/apa-itu-acca.html

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com