✿Baca Entry Yang Lepas✿

Tuesday, November 11, 2014

Cara Ber-Whatsapp Tanpa Double Tick Blue

As-Salam

Cara Ber-Whatsapp Tanpa Double Tick Blue | Sejak akhir-akhir ni whatsapp dah update baru lagi pasal tick tick tu. Rasanya ramai tak selesa dengan double tick blue ni termasuk uzu sendiri.

Mungkin ada kebaikannya tapi ada juga keburukannya. Sedangkan "last seen" pun boleh gaduh kan, apatah lagi double tick blue ni. Haha :D

Ada yang sedia maklum dan ada yang belum maklum2 lagi yg tanda kat whatsapp macam ni


- Satu ‘tick’ kelabu maksudnya dah hantar tapi tak seen lagi.
- Dua "tick" kelabu dah terima mesej tapi dia tak baca lagi
- Dua ‘tick’ dah hantar dan dah baca teks u ols. Tick biru juga akan muncul di dalam groupchat u ols jika semua orang di dalam kumpulan anda telah membaca  teks anda. 

Pastu, sekarang ni dah boleh tengok masa tepat org tu hantar whatsapp, just tekan teks u ols lelama sikit dan tekan"info".

Baru-baru ini, seorang pengguna telah berkongsi bagaimana untuk bypass ‘message read’ di aplikasi Whatsapp miliknya. Di dalam eksperimen ini, dia menggunakan telefon pintar HTC One ( Android ) kepada pengguna iPhone ( iOS ) dengan cara : 
  • Apabila anda menerima mesej whatsapp semasa anda berada dalam talian atau pada skrin kunci anda, jangan buka dahulu. Biarkan ia diterima dua ‘tick’ berwarna kelabu. 
  • Matikan semua internet mudah alih anda dan Wi-Fi 
  • Buka Whatsapp dan membaca perbualan atau teks yang diterima Tutup perbualan dan juga aplikasi Whatsapp, pergi ke ‘Home’ dan hidupkan kembali Wi-Fi anda.

Ok selesai masalah bagi yang rasa double tick blue ni mengganggu privacy. Ramai rasanya yang tak berapa berkenan sangat. hihi. Selamat mencuba !! hehehehe :)


18 comments:

Siti Nurzafirah said...

comel apa warna biru... hehe.. kite suke...

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

tak perasan pun..asalkan die bls sudah..hehhehe

Mama Idlan Irsyad said...

x perasan plak ada warna biru tu.. yg double tick tu ada la..

shalimar yusof said...

huhu..stkt ni xde mslh..sebb setegh xde tukar pon biru..ade jgk yg bertukar..

Nor Azua said...

good idea, nanti blh try kalau ada wasap yg mengganggu hehe

Nur Razali said...

rsenye yg x brtukar kaler biru tu blum update lg :)

Muhammad Khudri said...

jenuh nk turn off dgn on internet tiap kali nk baca whattapp.. hehe

Fyna Ahmad said...

mula-mula fyna tengok pun macam pelik. rupanya ada function ye. hehehe... bak kat uzu, yang last seen pun boleh bergaduh. hehehe...

Julia Johari said...

Advance sungguh wassup...lepas ni mana tahu kot2 wassup close service free kena byar plak huwaaa

AMIIZAA said...

salams ptg adik manis, kak mieja dtg jenguk awak:)

Ija Rased said...

hahaha, tak larat gak nak off tiap kalai nak read wat sap

Najlaa 'Aqilah said...

oh it works eyh? haha. cam best

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

Fuza Musa said...

Bagi akak yang buat business ONLINE ni memang happy dengan tanda biru tu.
So customer tak de alassan nak kata tak dapat pun wasup nak bank in duit ni...

Tapi ramai juga yang baik ikut T&C

Azhafizah Md Nor said...

tanda biru lebih memudahkan kot :)

Norashiqin Kamaruzaman said...

hahha pernah buat camtu...offline pastu tggu jap...baca msg then online balik... tp nnt nak reply msg org len kantoi gak bg siapa yg ada last seen..

siapa yg sorok last seen tu mungkin sush skit nak kantoi hewhew...

Mummy Hana said...

hehehe....whatsapp dah semakin advance..jgn lepas ni kene bayar sudah.. =P

Izzati Amira said...

dulu masa zaman double tick maksud orang dah baca mesej kita. bila org tu hntr msj, kita off wifi then bukak mesej baca. da baca tu kita bukak balik wifi.. mihahaha

last seen pun. ekeek

MG schmidt said...

leceh plak cmni nk on off ..hihi
btw, nice sharing :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com