✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, November 5, 2014

Hati-Hati Dengan Jenis Ubat Gigi Yang Anda Beli !

As-Salam

Hati-Hati Dengan Jenis Ubat Gigi Yang Anda Beli ! | Info ni dah lama tersebar, saja uzu update balik untuk peringatan diri sendiri dan sebagai peringatan korang yang mungkin dah lupa pasa hal ni.

Ubat gigi penting dalam setiap hari, kalau takda ubat gigi apa jadi? Busuk la mulut kan. Kalau uzu, sehari mandi takpa jangan tak gosok gigi. Hahahaha.. 

so sekarang ni korang guna ubat gigi jenama apa? Kalau uzu pulak , uzu dari dulu akan guna colgate extra whitening. Selain dari tu tak sesuai, gigi akan jadi kuning. 


Tapi kena ingat dan berhati-hati masa nak beli ubat gigi ye, tengok dulu label kat belakang ubat gigi tu. Eh boleh cek kah eh? Tapi yang pastinya colgate yang uzu selalu guna ni, label kaler biru. So kalau kaler biru? Ok tak? Selamat ke tak selamat? Baik ke tak baik untuk kita?Meh cek kat bawah ni.


Warna Merah :
Kandungan ubat gigi tersebut dari bahan semulajadi + Bahan kimia

Warna Biru : 
Kandungan ubat gigi tersebut dari bahan semulajadi + Bahan ubat-ubatan

Warna Hijau : 
Kandungan ubat gigi tersebut dari bahan semulajadi sahaja

Warna Hitam : 
Kandungan ubat gigi tersebut dari bahan kimia keseluruhannya.

Fuh nasib baik ubat gigi yang uzu beli tu label kaler biru. Patut best je pakai Takde gigi jadi kesat. Kekadang ada ubat gigi yang buat gigi kasar. Pastu rasa dia pahit. Rupanya bila tengok label, laaa kaler hitam. Ada bahan kimia. Patut ler murah. So, hati-hati ye lepas ni. Assalamualaikum.

13 comments:

CXopportunities said...

wahh. info yg baik ni uzu. thanks!

Harith Iskandar said...

hehe xpernah tgk pulak..sb asyik terlupa jerk ;p

azifah yazid said...

baru tahu..

Ezad Skytech said...

mujurlah tak pernah beli yang ada label hitam...biasanya memang biru je..

huda azmi said...

yg kaler hijau tak pernah jumpa lg..same laa kte pun guna yg label kaler biru...terpengaruh iklan nk gg puteh :P

junainah mohamed said...

macam tu ek? Baru tahu....

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Laaa yer ker ... Baru tau pasal mende nie, srlama nie tak alert pun ...

Sukma Haron said...

selalu beringat nie......

Mummy Hana said...

info yg bagus..thanks uzu..

memang kene selalu ingat ni nak beli ubat gigi kena make sure kaler hijau atau biru je..

Mila Ahmad said...

Bagusnya info nanti balik saya cek label warna apa.

Admin said...

uiks.. cam tuh eh, tak perasan plak hamba.

Miss SY said...

As salam. Label ubat gigi Mu'min warna hitam. Ramai yang kata ubat gigi Mu'min lagi bagus daripada Colgate sebab Mu'min tak ada Flourida. Tau Flourida tu apa? Flourida tu benda yang menyamankan @ rasa pudina dalam ubat gigi. Kajian mengatakan Flourida adalah racun yang paling bahaya untuk manusia. Boleh google untuk penerangan lanjut. Flourida tu sendiri bahan kimia yang sebenarnya, bukan pada label warna bawah ubat gigi. Label warna tu sebenarnya Eye Marks @ penanda untuk proses pembungkusan. Semua barangan yang mengalami proses pembungkusan, memang ada label warna ni. Sila google info @ fakta yang betul sebelum hebahkan kepada orang ramai. Jangan percaya dengan 1 info @ fakta sahaja. Sekian ~

Dr Akbar Abdullah said...


Artikel yang menarik mengenai jenis-jenis ubat gigi. Sebaik-baiknya kita elakkan anak kita daripada menggunakanubat gigi yang mengandungi fluorida kerana ubat gigi yang berfluorida boleh mendatangkan pelbagai kesan sampingan seperti fluorosis, kanser dan neurotoxin. Sebab itu, orang Yahudi melarang penjualan ubat gigi kanak-kanak yang berfluorida di negara Israel.

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com