✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, December 3, 2014

Serius Pasni Tak Nak Naik Teksi Dah ! Serik & Menakutkan !

As-Salam


Serius Pasni Tak Nak Naik Teksi Dah ! Serik & Menakutkan ! | Al-kisah hari isnin lalu, seperti biasa, uzu pergi dan balik kerja naik teksi. Kalau time nak pegi kerja tu, memang senang nak dapat teksi. Tapi time nak balik tu, semua susah nak dapat teksi. Kekadang berjam kita tunggu tepi jalan tu haa. Guna myteksi pun, myteksi pun tak nak ambik. Jammed katanya..

Nak dijadikan cerita, petang isnin tu, uzu balik la naik teksi macam biasa.. Lenguh galas beg laptop tunggu tepi jalan. Dalam 15 minit, ada teksi sampai. 

Uzu : Uncle, nak g Ikram
Taxi : Boleh2. *sleng india*

Pastu main henpon la bila dalam teksi.Fokus layan group wasap dan instagram. Rutin harian wajib belek lagi-lagi time jem. Tetiba... bila pusing kiri kanan, eh. apasal lain je pemandangan uzu ni. aku dha kat mana ni..

Uzu : Uncle, ini bukan jalan pegi Ikram
Taxi : saye nak ambik wife saye dulu.
Uzu : Wife uncle kat mana?
Taxi : wife kerja kilang depan tu je  *seksyen10*... Boleh tunggu tak? Jam 6.30 dia balik. Sekarang jam 6. Kalau saya hantar u, mesti jammed punya.
Uzu : Tak boleh uncle. saya dah lambat ni. Kawan saya dah tunggu sejam kat hostel*nada mengeletar*
Taxi : Kalau i hantar u, i cas RM20 ..
Uzu : Takpe uncle. Boleh je.*dalam fikiran, selalu RM15 je*
Taxi : *dia diam beberapa saat kemudian dia sambung* Kalau tunggu wife i, i bagi u RM15. Tolak RM5. Atau pun RM13.
Uzu : Alaaa uncle. saya nak cepat ni. turun sini lah. kat depan tu
Taxi : Tak boleh turun sini adik. Sini kawasan kemalangan..
Uzu : *kawasan kemalangan pak hanggg* Takpe uncle.. turun depan tu je.
Taxi : Takde teksi nak ambik u sekarang ni. kalau ada pun, dia cas RM25 . I tak boleh lewat ambik wife i. Nanti wife i merajuk. I dah 2 bulan tak jumpa dia. 
Uzu :*ada kena mengena ngan aku ke wife ngko nak merajuk?* Tak boleh la uncle..takpe, saya turun sini, nanti saya suruh kawan ambik atau naik teksi je.
Taxi : haiiiyaaa adik. u tunggu la. wife i nak keluar 30minit je lagi. Sini takde teksi nak ambik u. I selalu hantar wife i pergi balik kerja, i tau la dik..
Uzu: *tadi kata dua bulan dah jumpa, pastu kata hari2 ambik bini dia. Hoiii pelik pakcik india ni. Cuak dah uzu dalam teksi tu.* Takpe uncle . turun kat sini je.. *buat2 call orang.. Teksi tu berhenti juga setelah macam-macam alasan bagi. Berhenti kat seksyen 10 bangi* Berapa uncle? sambil hulur duit RM10. Sepatutnya bayar rm5 je macma tu.
Taxi : I takde duit kecik la dik.. kalau ada wife i, beru ada.
Uzu : eh takpe la uncle. ambik duit ni. saya dah lambat..kawan dah tunggu..

Pastu keluar juga dari neraka teksi tu. Ya Allah ! Berdebar sungguh la naik teksi tu. Dah la uncle tu balik-balik tengok uzu. Dahi dia lagi ada luka besar.Berdarah2 lagi. Aiyooo panik tak terkata. Keluar dari teksi tu, terus ambik fon, call pakwe... eh ! bila masa ada pakwe. Mengelamun memanjang kau ni uzu..so, call kak ty lah. Fuhhhh! dapat je bercakap dengan kak ty, berlakon la depan uncle tu sambil berjalan kaki keluar dari kilang-kilang tu menghala kejalan besar dan terus balik ofis di seksyen 9.

Pas tu, naik ofis mengeringkan peluh. Abang ofis tanya, kenapa tercungap-cungap ni. Maka bercerita lah uzu dari a-z walaupun cerita tak lengkap. wuuuu pastu balik hostel kena hantar. 

Alhamdulillah. Selamat juga melarikan diri. Tak tahu la uncle taxi tu betul atau tak, tapi cara dia dah menakutkan. So, daripada jadi benda yang luar sangkaan kita, baik kita ambil langkah berjaga-jaga dengan melarikan diri. Rugi duit RM10 tu takpe, janji nyawa kita. Tak boleh dijualbeli. Teringat kes pompuan cantik kena toreh muka kat kelantan tu. Tu sebab uzu main cuakkkkkkk . Fuh !

Apa pun, korang kalau naik teksi berhati-hati lah. Macam mana nak berhati-hati? Kalau nampak teksi buruk, jangan naik. Kalau naik teksi, jangan sorang2. Kalau naik teksi, better ambik teksi dari apss my teksi dan...sediakan benda tajam sebagai perlindungan, kunci ke, spray pedas tu ke atau apa-apa je lah. Haaa, semoga menjadi pengajaran tuk uzu dan korang semua ye. As-salam.

43 comments:

Mama Kembar 3 said...

Alhamdulillah uzu tak jd apa apa. I pun pernah kena, driver teksi bwk jln lain, pastu dia lock pintu tak leh bukak. Lepas buat tepon org bg no teksi & ketuk ketuk tingkap bg org luar prasan, baru dia bg turun. Tu pun lepas byr rm50, utk pi tempat yg slalu kena rm10 ja. Pastu mmg lama trauma tanak naik teksi sorang sorang

Normi Nieza said...

kna sellau brhati2..alhamdulillah uzu xapa2..:)

Eny Abdullah said...

alhamdulillah.. xde apa berlaku... main guna modal isteri dia lak india tu ye... apa dia igt kalau ckp isteri isteri ni org mudah percaya kot....

Mas Zull said...

assalamualaikum uzu...bila baca n3 ni mmg rasa takut juga la kalau mama pun dlm situasi mcm ni pun mcm uzu...lebih baik hilang duit 10 inggit dr hilang nyawakn...next time berhati2 yer uzu kat kl tu mcm2 bahaya ada...:)

Echa H. said...

hmm mmg cuak la kalau kena situasi macam ni. sorang diri lagi tu. nasib baik tak terjadi apa-apa. zaman sekarang ni semua org berani buat macam2. langsung dah tak takut kena hukuman dah. hmm

Fuza Musa said...

Next time naik teksi terus snap no plate then kol sesapa bgtau dah ada dlm teksi no sekian-sekian.
Akak dah anak 3 ni pun buat dek..
Takut..

irra yyan said...

Seram sejuk baca cerita uzu. Huhu. Alhamdulillah takde apa2

Precious Cla said...

fuh ! bahaya tu, lagi2 area sana pemes dgn kes camtu... syukur selamat :)

Farah Waheda Wahid said...

uzu akak memang ada satu rasa seriau bila naik teksi, macam-macam terbayang kat fikiran akak, next time hati-hati kalau naik teksi, dahlah anak dara, sorang pulak tu, betul cakap kak fuza, next time naik teksi terus snap no plate dan call sesiapa bagi tau dah dalam teksi no sekian-sekian sekian. takut apa-apa yang tak diingini terjadi...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam uzu,
alhamdulillah
do be extra careful next time :)

armila style said...

tindakan yg bijak..alhamdulillah selamat

Norhana Marsom said...

akak baca ni dalam keadaan cemas plak...sakit dada rasa membayangkan kalau akak kat tempat uzu..

Alhamdulillah, dapat jugak uzu keluar dari teksi tu..

mama amir said...

Alhamdulillah...selamat...nasib baik uzu cepat bertindak....

izzeyda said...

Alhamdulillah tak de yang buruk jadi.. lepas nih kena berhati2.. biar rugi duit, jangan keselamatan diri jadi taruhan..

eyza said...

Alhamdulillah Uzu tak apa-apa.. menakutkan betul la.. kalau k. eyza pun cuak camtu.. lepas ni kita semua kena lebih hati2 bila naik teksi..

Mazni Munawar said...

takutnya... saya jarang naik teksi. slalu mmng pemandu teksi ni yg ade banyak kes kan ..

Nora'sri said...

Alhamdullilah...syukur uzu selamat n xde ape2..bahaya sekarang ni..moga lebin berhati2 lepas ni..

Suria Lekatlekitgurl said...

bukan racist tp kalau teksi india tu tak payah naik la dik.. Bukan kata melayu & cina takde yg jahat tp.. kalau teksi ni india lebih berisiko bukan sebab depa hitam tau... nampak jahat bagai.. macam akak cakap la. lebih berisiko

Myzramz said...

kdg2 ada jugak rase x selamat bila naik teksi ni...perkara buruk x boleh nk jangka kan...lebih2 lg kita ni pompuan...kalau naik teksi ambik no teksi tu pastu bgtau kat kawan2 / bf / suami...pastu suruh lalu jln yg kita biasa lalu...kalau tahan tepi jln, driver india better x pyh naik la...nak selamat guna apps....ada myteksi...easyteksi...ape2 pon, berhati2 la semua ye...

nadialadzim said...

Salam perkenalan. Takut nya baca kisah uzu.

Yan Ty said...

Alhamdulillah .. janji awak selamat.. berhati2 ye...

zazanizam said...

Allahuakhbar!
skrg ni mcm2 kes ada.. syukur uzu selamat.

timm bill said...

takut-takut..huk3..seramnya baca..naseb baik uzu boleh kluar je dri teksi tu..huhu..

Mrs Puex said...

subhanallah..gerunnya..akak pon menggeletar baca cite uzu nih.. syukur xde perkara buruk yang berlaku..

next time pliss xtra careful ye sis..zaman skang dah tak selamat.

xoxo,
mrspuex.blogspot.com

Delimasari said...

takutnye -

Cik Fafa said...

menakutkan ja. huhu. nasib tak jadi apa2.

Ieta Mat Saad said...

meremang bulu roma baca kisah Uzu ni. Alhamdulillah Uzu selamat xde pape...

Zuhaira Nasrin said...

takutnya kak uzu.huhu :'( alhmadulillah kak uzu tak ikut je pak cik tuu

Sue Sopian said...

Alhamdulillah uzu tak ape2.. selamat semuanya.. biar rugi takpe.. nyawa takde tukar ganti. Kaksue baca ni pun menggeletar.. hurmmmm.. kita mmg kena extra hati2.. mcm2 boleh jd..

Ain Syahirah said...

Ya Allah..mujur kak uzu tak apa-apa. kalau ain berada tempat kak uzu, subhanaallah tak tahu nak buat apa. Bijak tindakan kak uzu. Thanks for sharing this story. boleh buat pengajaran dan boleh ambil iktibar dari story untuk adik-adik kat luar sana macam saya...:D

siti zawiah said...

ya Allah bahayanya..

royanty baruddin said...

Alhamdulillah tak ada apa-apa berlaku... saya pun memang takut naik tapi kalau terpaksa saya akan call dan ambil no teksi bagi kt suami

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

ya allah takutnya...alhamdullilah takde apa2 jadi

Ijah EmoTemo said...

uiks..menakutkan jugak ni.. ijah pun selalu naik teksi pun jd seram kalau mcm ni gayanya..
take care awak!

Sharifah Nadzarah said...

YA ALLAH NGERI PLAK BACA CITER UZU...WALAUPN SY X NAIK TEKSI TAPI SESEKALI KLU NAIK KENE HATI2 JUGAKLAH..BAHAYA NI...TQ FOR SHARING

Z@i Z@mR33 said...

Alhamdulillah xda apa2 jd...

sy pon tkut naik teksi.rs lg slamat nek bas yg rmai2 org tp klau kwsn tu xda bas jenuh la

fida said...

takutnya...

Azhafizah Md Nor said...

menakutkan..kena hati hati kalau sorang sorang ni uzu.

Edo Hayra said...

masyaAllah.. utk pengguna public transport tegar ni mmg takleh lari la dr teksi.. takut pulak nak amik teksi lepas ni

adaa-inspiration.com said...

seram okey..huhu kalo akak pon dah lama larik..nasib baik uzu tahu jalan, akak ni memang fail bab2 mengenal jalan ni..huhu sbb tu kot x naik teksi haha dah bertahun2 tak naik ade berbelas tahun kot..

hati-hati adik cantik :)

www.adaa-inspiration.com

aizamia3 said...

Alhamdulillah xde pape..
next time naik je teksi amik no plate sesiap dan perhatikan pemanduan pemandu teksi tu.. hp standby utk buat panggilan kalau terasa pelik tiba2..

Mummy Hana said...

Alhamdulillah Uzu tak apa2..memang if naik teksi kene sediakan benda tajam or spray lada tu..kita tak tahukan hati manusia..

h- Zinnirah said...

Menakutkan. baca sendiri rasa seriau pulak, sbb tu mmg tak naik teksi. tkut sgt. sanggup berhimpit dalam bas atau monorail. walaupun meankutkan jugak tp ada ramai org.

perempuan T___T

tapi sempat pulak berpakwe ya sis ^^

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com