✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, April 16, 2015

Jom Ke Gunung Tangkuban Parahu, Gunung Berapi Aktif Di Bandung Indonesia

Jom Ke Gunung Tangkuban Parahu, Gunung Berapi Aktif Di Bandung Indonesia | Salam.. Hari ketiga uzu kat bandung diisi dengan aktiviti-aktiviti yang sangat best !  Hari ini uzu ada 5 tempat dan antaranya ialah ke Gunung Tangkuban Parahu.

Gunung Tangkuban Parahu terletak di Lembang Bandung Barat.. Lebih kurang 30minit dari Bandung. Actually.. Gunung Tangkuban Parahu ni ada kisah dan sejarahnya tersendiri. Yang uzu ingat, ni kisah anak derhaka dan jatuh cinta dengan ibu kandungnya sendiri. Full story korang boleh baca kat google lah. Panjang sangat nak explain.. Hehe.
Orang kat situ kata, gunung berapi ni baru je meletus pada Januari 2015. Baru je lagi.. 3bulan yang lalu.. So takde sesiapa yang dibenarkan turun kebawah untuk masa ni.. Uzu ada jugak tanya , ada tak pelancong cedera waktu melawat gunung berapi aktif ni.. diorang kata.. setakat ni takde lagi.. Sebab mmg ada satu alat petanda tyg mana berfungsi untuk informkan kalau gunung berapi tu nak meletus. So... bila amaran dah dapat, on the spot pintu kaunter tutup dan sesiapa pun tak dibenarkan masuk.. 
Tiket masuk untuk bukan warganegara RM60 atau 200k Rupiah.. Tak termasuk parking. Parking pulak ikut jenis kereta. Kalau kereta yang we ols pakai(avanza), RM7 atau 25k Rp.. Heeee.. 

So kalau korang nak pegi, korang kena berhati-hati dan jangan lembut hati sangat! Bila turun dari kereta.. akan ada 2 3 orang peniaga yang akan ikut korang dari turun kereta, korang jalan2 dalam tu pun diorang ikut. Selagi korang tak balik, selagi tu diorang akan melekat kat korang. Bercerita sambil berniaga. Cara diorang berniaga memang buat korang kesian ! So.. kat situ.. jangan beli apa2 souvenier...!! Jangan okay ! Sebab harga 3x ganda mahal dari biasa. Haaa so kena cekal hati. Tu je nak bagi tips. Kah ! hihihi.. 

sekian tuk entry uzu hari ni. Salam semua :)

16 comments:

Harith Al Harithah said...

wahhhh syioknyer blh g sana...sy g Rinjani je bulan 6 nnti

Normi Nieza said...

cantik permandangan..good sharing uzu..:)

yoorin melacolea said...

haah uzu.. memg kesian..tp diorg sanggup tu berlari2 kejar kite..siap tawar2 harga.. btw kedai baju sejuk yg kat deret2 kedai kat tangkuban perahu tu murah2 harganya

fazian batrisyia said...

Cantik uzu...
iye kot...MIL & FIL ckp kat indon byk yg mcm tu....mcm memaksa org membeli pon ada...tak syok ar. yg lg tak best FIL buka wallet org tu siap tgk sekali duit...haishhh..

Maria Firdz said...

Seronoknya dapat lihat tempat org..

Luna Ed said...

wah...bestnya pemandangan kat situ. tak pernah tau pun gunung berapi aktif kat bandung tu. boleh masuk wishlist ni. thanks uzu. great info.

Norma NML said...

subhanallah..nice view

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam uzu,
wa
mahai gak entry RM60 hengget yer
tu kira entry per car atau per person??????

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transportation's

Dhani Bandung said...

Greetings Sir / Madam I hope all is always given his health and given sustenance (ameen). Here we will offer all the cars for (Bandung / Jakarta City Tour). For anyone Sir / Madam existing plans for vacation in Bandung / Jakarta and need a car to transport during the Bandung / Jakarta okay PM or WhatsApp only:
Call: +6282214441280
+6282216270779
WhatsApp: +6282214441280
+6282216270779
Email: Dhanibandung@yahoo.com
Our guaranteed for a very decent price and the best service / service 5 ***** Star (Insha Allah).
Sorry Sir / Madam, if there is an inscription that less pleasing in the Promotion we offer..

Nb: The more expensive ones also much cheaper there, but we assure you the best stay Dhani Bandung (Insha Allah) way street in Bandung is very cheap, Thank you very much..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

omegajaya tour said...

PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!
Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

JOM TEMPAH LAJU2
SESANGAT MURAAAAAAH
Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

●7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day

●11 - 14 seater 700.000, -IDR/70sgd/212RM/Day

●Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000, -IDR/80sgd/243RM/Day

● Van 18 seater 850.000, -IDR/85sgd/258RM/Day

Kereta included :
☆ Driver / Supir
☆ Fuel / Petrol / Minyak
☆ Tol / Highway ticket
☆ Parking charge
☆ Daily mineral water

■■ Bus charter
• 31 Seater New jet bus
• 47 Seater New jet bus
• 59 Seater New jet bus

Jom..arrange your Bandung holiday

kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
+62 822 951 999 22
+62 822 951 999 22
+62 822 951 999 22

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Best City Tour & Travel Bandung said...

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :

# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
WhatsApp +6282214268400
WhatsApp +6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.

Apiew Ridhwan said...

Assalamualaikum.
minta maav nak ikut promote kat blog tuan/puan

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

ABIM TRANSPORT Adalah sebuah company sewa kereta MURAH kat bandung atau pon jakarta & peyedia Hotel.bandung dan jakarta
dah berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya,
menawarkan PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG
pada harge yg berbaloi hanye tuk orang Malaysia.

Rasailah keseronokan bercuti di bandung bersama ABIM TRANSPORT dan keindahan kota
Bandung disamping menikmati suasana
membeli belah di rangkaian factory outlet yang
menjanjikan berbagai barangan pada harga murah!!
Dan juga jangan lepaskan peluang merasai keenakkan
makanan yang sedap di kota bandung ....

di bawah ni harge sewa kereta yg ABIM TRANSPORT tawarkan ..
BANDUNG TOUR :

* TOYOTA AVANZA :(6seat)RM 130 / IDR 400.000
* SUZUKI MPV :(7seat)RM 130 / IDR 400.000
* DAIHATSU LUXIO:(7seat)RM 130 / IDR 400.000
* KIJANG INOVA :(7seat)RM 170 / IDR 500.000
* KIA PREGIO :(10seat)RM 170 / IDR 550.000
* ISUZU ELF :(10-15seat)RM 215 / IDR 650.000
* ISUZU ELF LONG:(16-19seat)RM 250 / IDR 750.000

Harge sewa Kereta Taip Daily/14 hour from 8am to 10 pm
dah include sekali dengan
*Kereta
*Pemandu
*Parking
*tol
*harge bole kurang lagi roger by whatapps (fast respon)

Group yang sudah pernah di layan
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

*Sekiranya tuan/puan berminat bercuti di bandung bersama ABIM TRANSPORT
Sila hubungi :
WhatsApp : +6281220553050 (fast response)

Best City Tour & Travel Bandung said...

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Kia Pergio [8-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 650.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
Armada kami siap hantar tuan/puan untuk menikmati cantik nya kota bandung,dengan harga jimat, sila hubungi whatsapp kami
WhatsApp :+6282214268400
WhatsApp :+6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com