✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, October 14, 2015

Bajet Keseluruhan Percutian Hat Yai - Krabi ( Thailand)

Bajet Keseluruhan Percutian Hat Yai - Krabi ( Thailand) | Salam. Alhamdulillah berakhir sudah short trip uzu ke Hat Yai dan Krabi selama 4 hari 3 malam.. Balik Malaysia terus sakit badan. Nangis tepi bucu katil.. sobs..

Ok ramai yang tertunggu2 bab bajet kiterang ni. Hari ni uzu nak liskan bajet kiterang sepanjang 4hari 3malam di Thailand.

Di sini uzu buat itinerary kiterang beserta bajet. Bajet di bawah termasuk flight, makan, shopping, dan pakej2 aktiviti sepanjang kat situ. Aktiviti kiterang tak banyak sebab tak cukup masa..

Day 1 : Hat yai ( Krabi ) 
- Sampai ke Hat Yai International Airport ( RM 95 )
- Beli simkad internet only. Yang best tu unlimited kuota for weeks special tu travel pack. (200bath/RM20) per simkad. (RM10/pax)
- Ambik Tuk Tuk ke hotel (20bath / RM2)
- Check in hotel Red Planet Hotel (RM35/pax)
- Ambik Tuk Tuk p floating market (RM50/TukTuk), RM12/pax)
- Enjoy eating at Floating Market (RM15/pax)
- Buy some stuff at 7eleven RM20
Total budget day 1 : RM179 - RM95 flight = RM 84
Day 2 : Hat Yai - Krabi
- Breakfast at Muslim Food Restaurant . Makan roti canai telur dan teh o ice ( RM7/pax)
- Ambik Tuk Tuk to station bas (RM3/pax)
- Bas Hat Yai - Krabi 4jam ( RM40/pax)
- Ambik teksi from bus station Krabi to hotel ( Ben's House Hotel) - RM60 per teksi/RM20 per pax
- Booking teksi from Ao Nang ( Hotel to Airport for last day ) . Booking awal sangat murah sebab takde teksi seawal 5 pagi. ( RM60/teksi). RM20 per pax.
- Beli pakej half day 7 island tour 12noon - 8 malam ( RM60/pax)
- Beli pakej kayak half day from 8.30 am to 12noon RM20/pax
- Tuk tuk to Aonang streets ( RM6)
- Dinner kat restoran tepi jalan area Masjid. Mostly halal food in Krabi ( RM10)
- Buy dry bag and sliper jepun ( RM50)
- Tuk-Tuk from Ao Nang to hotel ( RM9)
Total budget day 2 : RM264
Day 3 : Kayaking + 7 islands tour+Snorkeling
- some one pick up us at the hotel for kayaking 
- 7 islands tour (snorkel, drinks and dinner provided)
- Need to pay RM20 per pax for entrace fee for 7 islands tour
Total budget for day 3 : RM20
Day 4 : Ready to back to KL
- Teksi pick us at 5am went to Krabi Airports
- Breakfast (RM20)
- Krabi Airport to KLIA2 (RM190)
- Arrived at KLIA2 airport
Total budget for day 4 : RM210 - flight RM190 = RM20

Bajet day 1 : RM179
Bajet day 2 : RM264
Bajet day 3 : RM20
Bajet day 4 : RM190
Total = RM653

Yeah actually bajet kat sana tak sampai RM300 je tapi memandangkan train penuh so kiterang terpaksa beli tiket flight last minit. So kalau tak naik flight, bajet dalam RM500+ je.. So kira murah lah tu.. Kalau nak murah, stay kat hostel backpacker dalam rm10 semalam. Kalau nak murah lagi, jangan shopping ! InsyaAllah cukup RM300 je..

Hihi oklahh sekian tuk entry bajet tuk hari ni. So next nak update pasal p kayak dan 7 islans tour pulak. Nantikan next entry. K bye Salam :)

10 comments:

Kak Mahh said...

Oklah tu boleh cover banyak tempat.

Kak Mahh said...

Oklah tu boleh cover banyak tempat.

Syuhada Salleh said...

besnye uzu..syu xpenah smpai sni lg..

Put Ra said...

murah banget!! die tgk awek semua bagi murah,kihkihkih terbaiklah uzu...

Normi Nieza said...

wah..murahnya..:)

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

wah bgus la tu..utk sorang boleh..heheh

YB Shehan said...

menarik sgt experience ni

Sue Izza said...

bestnyaaaa travel ,bila la nak rasa jalan2 macam ni huhuuuu

aswaleyla said...

banyak gak habis tu k.uzu. tapi kalau pegi backpacker dpt murah lg kot kan .

Amanda Suria said...

Kena pandai-pandai bajet kan..tp kalau kaki jalan yang suka explore dari shopping boleh jimat lagi banyak kot

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com