✿Baca Entry Yang Lepas✿

Sunday, August 28, 2016

Cara-Cara Cuci Berus Make Up (DIY)

Cara Cuci Berus Make Up | Salam.. Mesti ramai yang pakai mekap kat sini kan? Uzu percaya mesti ramai yang pakai berus mekap juga? Ye dak? Uzu dah lama beli set berus mekap ni tapi tak pernah cuci berus mekap. Hahahahahaahaha pengotor tak? Bukan ape, dulu just pakai berus blusher je dan berus kening je.. Yang lain tak pakai sangat..
Dalam 2 minggu ni uzu start pakai berus foundation . Sebab selalunya foundation uzu guna jari je.. Dap dap dap tapi leveh lah guna jari.. Nak p cuci bagai lagi dengan sabun.. So tu sebab uzu beli berus fondation masa kat bangkok tu haa.. Bila dah start pakai berus fondation ni, uzu terpaksa cuci semua berus-berus ni.. Ye lahh dah tak foundation kot.. Tak cuci berus jadi keras.. Lagi satu, tahu tak kenapa muka kita naik jerawat? Haaa sebab berus mekap ni korang tak reti cuci.. *uhukkkkkkk*

Actually, pencuci khas berus mekap susah nak cari tapi ada lah uzu terjumpa kat Sephora haa..Rasa macam mahal sangat nak beli pencuci berus mekap tu.. Better ko beli mekap lain kat Sephora tu ha.. So uzu pon google google camna cara cuci mekap guna benda lain.. MOstly cakap, cuci guna syampoo baby johnsons je ..

Berus yang belum dicuci..

Cara-Cara Bersihkan Berus Mekap (Make Up)

1. Beli lah shampoo baby . Tak kisah jenis jenama
 2. Rendamkan sekejap dengan air panas suam suam sikit dalam 5-10 minit.. Lebih pun takpe..
 3. Gentel-gentel lembut berus mekap korang satu persatu.. 
 4. Siap dicuci !! Lap kan dengan kain .. dan tunggu kering :)

Senang kan? Opkos ramai yang dah tau cara ni.. Saja lah nak update pengalaman uzu yg pertama cuci berus mekap.. Lepas ni kena rajin tonyoh tonyoh berus mekap.. Kang jerawat naik.. Hehehe tq kepada yang membaca.. K bye Salam :)

6 comments:

Busyra Bt Takiyudin said...

tq uzu atas tips ni..

Mrs. A said...

Mrs. A pun tak pernah cuci berus make-up.
Lagipun tak guna berus make-up banyak pun ada pun dua jer..

Crest Unity Towing Services said...

simple je rupanya cuci..

Towing Services KL/Selangor/N9/Melaka
http://gg.gg/towingservices

yaya cendana said...

ooo nampak status ni kt fb ngn ig uzu..hoho...cmni rupanya ..tnx zu share !! huhu

nyna saidi said...

thks zu, baru saya tau, gud info ;)

YB Shehan said...

tbaiklah.. tq tips

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com