Trip Jelajah Pulau-Pulau Cantik Di Semporna Day #2 | Pulau Bohey Dulang , Pulau Mantabuan , Pulau Sibuan

Trip Jelajah Pulau-Pulau Cantik Di Semporna Day #2 | Pulau Bohey Dulang , Pulau Mantabuan , Pulau Sibuan | Salam. ok hari ni uzu nak sambung trip uzu pada hari kedua.. Hari kedua kiterang ke Bodgaya dulu.. Bodgaya ni dimana tempatnya orang asli di semporna. Yang mana diorang ni hidup diatas air je.. Gambar takde uzu ambik kat bodgaya orang asli ni sebab masing-masing takut nak keluarkan fon masing-masing. Takut kena grab ! Apapun boleh tengok video kat sini .

Lepas beberapa minit kat bodgaya, kiterang bergerak ke destinasi pertama iaitu Bohey Dulang. Uzu ingatkan, lepas hiking kat atas tu, boleh snorkelling kat situ rupanya takde masa sangat nak mandi kat Bohey Dulang  So just for hiking je.. Nak naik atas dalam sejam juga lah.. Fuhh nak kata mencabar, takde lah mencabar sangat.. Tapi penat juga lah.. Nak giveup pun ada. Hihi.. Tapi bila dah sampai atas tu.. Perghhhhhhhhh alhamdulillah.. excited dan terujaaa..

Alhamdulillah.. tercapai juga niat uzu nak ke Bohey Dulang sebab ni antara pulau yang sangat cantik dan telah pun viral beberapa tahun lalu. Fuhhh memang panas kat atas ni wei. Kalau korang naik, sila bawa air sendiri.. Kiterang tak lama kat atas sebab nak ke tempat seterusnya..

So the next place is.. Pulau Mantabuan ! Uzu paling suka dengan air laut mantabuan sebab air kat situ sangat jernihhhh sangat! membiruu. menghijauuu.. bersihhh.. memang sesuai tuk snorkeling. 
Cantik tak? Haaaaaaaaa rugi je uzu tak snorkelling kat sini sebab tak cukup google. Tapi tak yah google, tengok dari atas pun dah nampak coral kat bawah... 

So the next pulau ialah... Pulau Sibuan ! Pulau Sibuan antara pulak yang dikawal oleh tentera. Masa uzu tengh jalan-jalan kat pulau sibuan ni, uzu nampak sekumpulan tentera kat situ. Perghhh terfikir juga kenapa dan kenapa? Lupa pula nak tanya.. Tapi alhamdulillah seatakat ni pulau tu selamat lagi.
Time ni uzu tak mandi. Uzu just jalan-jalan sebab kaki injured. Luka. Pedas kalau kena air laut. So hanya mampu ambik gambar dan meratapi iphone yang still tak hidup hidup.. Fuh dugaan..

Ok.. Hari kedua ni ada 3 pulau kiterang pergi. bohey, sibuan dan mantabuan. Maybe 4 kot termasuk dengan bot gaya orang asli tadi. Mandi manda kiterang bersambung esok nye pulak pada hari ketiga. 
Untuk hari kedua ni, kami tak tido hotel tapi tido kat Kampung Bum-Bum Semporna Sabah. Bermalam kat sini takde dalam mana-mana trip just trip dari Man Je je yang ada sebab rumah kakak dia kat situ dan kami bersyukur dapat pengalaman tinggal kat situ semalam. 

Pengalaman tidur di rumah ketu akampung kampung bum-bum Semporna, perghhh takde lah neves sangat tapi macam-macam juga fikir sebab rumah tu betul-betul di tengah-tengah lautan, tempat dimana rumpai laut ditanam. Rumah tengah-tengah lautan, takde belakan air, takde elektrik just guna jenerator. Air bersih kena beli 3 hari sekali. Mandi pun ala kadar. Tandas open sangat tapi yang bestnya kuat angin. Wihuu sampai ada member tu tidur kat luar. Terbaik lah diorang.. Yang bestnya kami dijamu makanan yang sedap ! arghhhhhhhh lama tak makan makanan rumah macam ni. Rindu tetiba nak balik rumah.. Phewwwwwww..
Haaa amacam ? Ada yang jeles tak? hehehehe.. So ni lah anatra aktiviti kami yang happening ! Kalau ramai-ramai trip memang best kan? Kat sini kita kenal member baru. Yang mana nak mengorat bagai sila buang jauh-jauh.. Tak best ar situ ada hati kat sini.. Kat itu ada hati kat situ. Pening i. Fuh teringat bakal suami kite tu ha... *cubalahuntuksetia* cia cia cia.. Apa pun memang best lah ! So tak sabar nak cerita hari ketiga pulak. Nantikan ye. Salam ..

Trip Jelajah Pulau-Pulau Cantik Di Semporna Day #1

Trip Jelajah Pulau-Pulau Cantik Di Semporna | Salam. Alhamdulillah trip uzu ke Semporna berjalan dengan lancar. Sebelu nak travel tu, fuh takde semangat langsung nak pergi.. Bila dah ramai-ramai travel kan, dengan orang yang kita rapat dan selesa, terus mood jadi ok. Tambah-tambah pulak ada guide Man yang baik hati gila yang anggap we ols ni member sendiri. Itu suda cukup memadai.

Hari ni uzu nk berkongsi pengalaman uzu menjelajah Semporna pada hari pertama.

6.00 AM : Sampai ke dan berkumpul di KLIA2. Sempat breakfast lagi sebab uzu ni walau dah lambat sekalipun kena wajib breakfast kalau tak mula lah nak muntah.
7.15 AM : Bertolak dari KLIA2 ke Tawau International Airport . Masa perjalanan dalam 2 jam 45 minit. Lebih kurang sama dengan KL ke KK. 2 jam 40 minit. Sepanjang jalan uzu tido , bangun-bangun buka mata dah sampai Tawau. Kemain tidur sebab uzu tak tido malamnye tu.

10.15 AM : Sampai ke Tawau Airport. Kalau untuk org semenanjung ke sabah, ada kertas putih diorang bagi. Sila simpan tau ! Kalau tak, tak lepas balik KL kang nanti. Keluar dari airport naik Van ke Semporna. Dari Tawau ke Semporna dalam 2 jam macam tu.

Otw perjalanan tu, kami singgah ke gerai buah-buahan sebab guide man nak bawak member semenanjung ni nak makan buah tarap. Buah tarap ni takde kat semenanjung. Itu yang pasti. Uzu pun suka . Orang semenanjung yang1st time makan akan jatuh cinta ! Haaa so mana-mana org sjung nak ke Sabah Sarawak ke wajib try beli buah ni.
Dalam pakej yang uzu dapat. 1st day tak masuk dngan hotel so we ols kena cari hostel sendiri.. Hotel yang wel ols pergi ialah Dragon Inn Hotel tapi full pulak. Next kami ambik Mutiara Inn Hotel sebab dekat dengan Giant, dekat dengan tempat makan seafood, dekat dengan jeti dekat dengan spa. So jalan kaki je semua. Mutiara Hotel RM75 je tuk standart room. Sampai bilik terus rehat 2 jam.

5.00 PM :
Bertolak ke Bukit Tengkorak. Yang suka hiking memang sesuai lah ni. Memula uzu malas nak hiling bagai tapi memikirkan yang uzu oh bukan selalu pun p sini dan enjoy trip ngan member, so gagahkan diri juga. Hahaha. Naik punya naik, fuhhh nasib baik ada tangga, bila sampai atas tu.. terus kata kat diri sendiri. Tadi beria sangat tak nak naik bukit tengkorak tu skrg meroyan tengok kecantikkan alam. Alhamdulillah..
6.00 PM : Rushing ke Jeti Kampung Sum-Sum tuk tengok sunset waktu petang. Kelam kabut nak turun dari bukit tengkorak sebab nak kejar sunset sebab Semporna ni agak cepat maghrib. Jam 6 lebih dah mahgrib.

Sampai jeti terpegun dengan airnya yang jernih. Fuhhh terus teringat jeti Boracay Philipines yang uzu pergi bulan Jan lalu, jeti dia takde lah jernih macam ni.. Ni baru jeti, belum tengok air di pulau-pulau keesokkan harinya..
7.00 PM : Cari jajan kat Giant sebab nak bagi orang asli makanan esok dan lusa kat pulau. Lepas tu cari barang personal.

8.00 PM : Makan malam di Fish Village Seafood Restaurant. Dekat sangat dengan hotel kiterang. Makan malam we olls dah termasuk dalam pakej.

10.00 PM : Uzu dan member g spa sebelah ngan restoran tadi tuk buat urut kaki sebab lenguh gila lepas hiking di Bukit Tengkorak petang tu.

11.00 PM : Tidur dan berehar di bilik masing-masing. Esok paginya kena bangun awal sebab ada jelalah pulau-pulau seawal jam 8:30AM . Its time to sleep ! zzzzzzzzzz

Nantikan entry uzu day#2 kat pulau ye. Memang meroyan lah korang sebab tengok kejernihan air yang sangatttt jernih weii. Haaaa.. k lah bye Salam.