July 31, 2017

Tips Backpaker Dan 30 Tempat Menarik Di Seoul Korea by Tips Jimat Melancong

Salam.. Ada sesiapa tak yang bakal melancong p Seoul Korea tak? Ada yang nak p Seoul Korea secara backpacker? Ada yang nak p Seoul Korea tapi tak konfident nak travel tanpa travel agent? Ada yang nak p Korea tapi tak tau kat mana tempat menarik di Seoul Korea? Ada yang nak travel tapi takut sesat? Haa ini berita baik untuk korang ..  Uzu nak share benda baik tuk korang sebab benda ni memang bakal membantu korang bila nak travel di Seoul Korea..

Sebelum tu, uzu nak cerita pengalaman uzu waktu travel p Busan Korea secara sendiri. Tak menggunakan travel agent..Masa tu memang first time p Korea.. Tapi tak p Seoul lah... P Busan je.. Busan ni kalau kat Malaysia, macam Kota Kinabalu. Seoul pulak macam KL.. gitu lah cerita.. Nak dijadikan cerita, kami ni bongok sikit sebab tak beli data internet.. Berharap kepada tenet di hotel dan free wifi sebab yang bestnya korea ni memang wifi tu free kat mana-mana.. Tapi bila bergerak, memang putus lah tenet kan? Tak dapat lah check tenet, check apps train.. Tu yang kami sesat tu.. Leceh kan? Haaa bab tempat menarik.. Memang kami berjaya p tempat-tempat menarik di Busan lebih daripada 10 tempat.. Tempat laiin tu tak sempat sebab waktu puasa kan.. Tak banyak tempat yang boleh p tapii sebenarnyaaaaaa kami pun tak taw nak p mana. Buntu dah haha..

Waktu sesat tu, haa meman susah nak tanya orang tunjuk jalan.. Sebab kita sesat tu sebab nama jalan dalam korea.. Damn.. BI takde.. Damn rasa.. Haha so bila nak tanya kat or Korea, dioran pulak tak faham bahasa BI.. grrrrr. Dugaan .. 

Haha so bila terkenang balik uzu travel busan tu, macam taubat nak p sendiri.. Kalau guna travel agent kan senang! Tapi tak semua mampu nak bayar pakej memahal sebab p sendiri lebih byk murah.. Tu sebab uzu kemunkinan p Seoul sendiri dengan kakak. Op kos berdua je.. Dah biasa travel memang berani.. Hihihi sebab Korea ni antara negara yang selamat tuk travel..

Kali ni uzu just berpandukan NARACARDS.COM .. Travel Independently - Seoul Travel guide. Tak yah susah-susah upah travel guide. Bila dengan NARACARDS ni uzu sangat yakin nak travel sendiri .. Haaa kenapa yakin sangat tu ? :p memperkenalkan..
Naracards adalah koleksi kad-kad informasi mengenai tempat-tempat pelancongan menarik di sesebuah negara. Informasi dipersembahkan dalam bentuk 'Business Card' dan mempunyai informasi-informasi penting tentang destinasi pelancongan mengikut ciri-ciri kesesuaiaan negara tersebut..

Adakah anda mengalami masalah dibawah ketika ingin bercuti ✔ Tiada masa planning itinerary untuk holiday?

✔ Tidak confident untuk travel sendiri?
✔ Bimbang masalah komunikasi?
✔ Budget terhad untuk hire travel agent?
✔ Bimbang di scam travel agency?
✔ Ingin travel bebas sendirian?
✔ Perlukan suggestion tempat-tempat menarik untuk dilawati?

Dengan NARACARDS ni perjalanan uzu dijamin 100% berjalan lancar.. Memang info info ni pendek dibuat bersaiz namecard, yang sangat mudah di bawa dan semestinya tapi info sangat penting.. Haa meh tengok kat bawah ni.. Dalam bentuk illustation :D Comel kad ni :D

Jom tengok kad-kad ni.. Ada lebih 30 destinasi dan info penting ketika travel di Seoul :)
 Slide lah ke atas kad kad ni..  
 Kat Seoul ada 9 jenis subway line.. Masing-masing ada kaler memasing.. Di seoul jua ada 7 jenis train. Kalau nak faham boleh baca explaination.. Boleh tgk note dan contoh..
 Nak elakan tersesat, download apps ni..
 Jom tengok kad ni dari 01. - Transporation. Kalau nak  Seoul Station kena naik KTX, sama ad aline 1 atau 4.. macam itu lah kot hehe.. 
 NARACARDS ni ada highlight tempat menarik, contoh kad ni tuk nak p Themepark boleh p Lotte World. Camna nak naik? Naik train 2 atau 8. Exit 3 .
 Kalau korang tersesat, nak tanya org kat situ, boleh tunjuk tulisan korea kat kad ni.. Nanti diorang akan tunjuk jalan. Yang best kad ni sebab ada bahasa korea , BI, no fon, nak naik train mana...

Amboii scroll je lah.. Harap korang faham apa yang uzu nak sampaikan tadi betapa osomnya  Seoul Travel guide by NARACARDS ni.. Hehehe ada 30+ tempat menarik.. Tak payah pening-pening nak google.. Kekadang gugel pon, bukan disediakan camna nak ke situ.. Memang susah nak cari. kalau ada pun, 10 tempat je.. Haaa dlm kad ni ada 30 lokasi k.. banyak tu hihihi..

Setiap kad ni ada QR CODE . Bukan suka suka atau perhiasan eh QR Code tu.. Fungsi Qr Code tu, bila korang scan guna qr code scanner, dia akan direct ke google maps. So nanti fungsinya tuk tunjuk jalan.. just klik "direction" .. Contohnya kan.. Bila travel, uzu akan cari masjid.. Sebab apa? Sebab disekeliling masjid selalunya ada banyak makanan halal..

Eh sebelum tu nak explain.. No fon disetiap kan adalah untuk iin case korang lost kan.. Nak p tempat dituju tapi tak tau nak explain kat pakci taxi, haa just bagi no fon kat kad ini , then nanti pakcik taxi tu akan p ke tempat yg korang nak p menggunakan no fon yang tempat yg korang nak p tuuu .. 

Ini masjid di Seoul. 
 So uzu nak cari masjid. Ambik "qr code scanner" just scan code then direct dia bai direction
Passstu piliih lah nak buka guna maps. Pastuuu then go.. hihi. Senang tak? Bila scan automatically die akan tunjuk 2 point. 1 point (warna biru) kedudukan sekarang dan lagi 1 point (warna merah) kedudukan destinasi yg kite nak pergi tu..
  

Untuk yang sewa sendiri kereta kat Seoul, korang memang wajib dapatkan kad ni tuk mengelakkan koran tersesattt ! jangan pula ada kes salah taip nama tempat, hihi kan? salah waze itu lah..


So best tak Seoul Travel guide bye NARACARDS ni? Besttt giler kan... Uzu sangat terujaa ada kad macam ni.. Memula tengok, "Wahhhhhhhhhhhhhhhh" muka happy :D Ada sesiapa nak tak kad ni? Boleh tengok info kat bawah :) 
Facebook : https://www.facebook.com/jimatmelancong/
Email : jimatmelancong@gmail.com
Contact : +6019 398 7689 , +6019 398 7690


Share:

4 Sila Komen:

Busyra Bt Takiyudin said...

cuteee card tuuu uzuuu

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

bagsunya...berguna utk siapa nk g melancong sndiri ni

Belang Tarung said...

benda pertama roaming perlu igt adalah data internet hihi..kalau tak nak sesat..ok noted

Naimah Wahab said...

Mudah sungguh ada NARACARDS ni, sangat membantu kalau nak melancong tak pakai tarvel agent