December 13, 2017

Tempat Menarik Di Pulau Pangkor : Kota Belanda Pulau Pangkor


Tempat Menarik Di Pulau Pangkor : Kota Belanda Pulau Pangkor | Salam. Bak kata Hasif Hamsyari, " Think Pangkor has nothing to visit? Think again." .. Macam kohaja je kan dia punya ayat. Hahahaha.. Ok lah actually kami ke Paangkor ni ada ada jemputan dari Tourism Perak so Gaya Travel sebagai tetamu jemputan.. Kami p Pulau Pangkor berlima, 3 org team Gaya Travel dan 2 blogger, uzu dan amir.. Event ni free and easy so ada banyak masa terluang thats shy lah kami ada masa nak sewa motor dan jalan-jalan ke beberapa tempat di Pulau Pangkor antaranya Kota Belanda ni :)






Sejarah Kota Belanda Pulau Pangkor ni adalah bangunan untuk mengumpulkan hasil biji timah  yang diperolehi dari negeri Perak . Pada tahun 1690 orang Perak tak suka cara orang Belanda simpan biji timah ni so rakyat tempatan musnahkan kota belanda and then buat semula bangunan ni dan akhirnya Kota Belanda ni tidak digunakan lagi selepas Kota Belanda dan inggeris membahagikan wilayahnya..






Pada tahun 1973, Jabatan Muzium buat pemulihan Kota Belanda Pulau Pangkor ni dan jadikan tempat yang bersejarah .. Kalau nak datang sini boleh je, tiket masuk pun FREE je, ada kedai-kedai tepi tempat ni, memang meriahhh diwaktu hujung minggu bila lawat kawasan ni.. Uzu p waktu ni macam nak hujan so gambar pun tak berapa nak cantik sangat... Nak edit pun tak sempat.. Hihi so upload gambar ori dari camera :D

Anyway, tu je lah entry uzu hari ni.. Jangaan lupa baca entry berkaitan Pulau Pangkor kat bawah.. Mana tau korang berminat nak p Pulau Pangkor kan? hihi ok salam :)

Entry Berkaitan:


Share: