April 02, 2018

Backpackerz Explorace 2018


Backpackerz Explorace 2018 | Salam. Yeahhhhh kami menanggg ! Hihi. Eh baru perenggan pertama dah bagitau kiterang menang ! Hahahahah walaupun memang no ke-7 , ook lah daripada takde. hihi.  Btw nak cerita pengalaman uzu first time join explorace ! Haaa excited ah lagi-lagi yang anjurkan explorace tu dari Backpackerz Magazine.. Sapa yang suka travel mesti kenal punya kan ? hehe..

So, Untuk explorace ni, Ada 62 team yang turut serta dalam Backpackerz Explorace ni, setiap team kena ada 3-4 ahli. So uzu satu kumpulan dengan pojie (bukan pojiegraphy k hihi) , momi dan afzal. Semua lelaki. Nak buat camna, perempuan takde pon nak join. Hahaha alooo lagipun blogger jemputan, kiterang pun tak ambik serius sebenarnya nak join. Pagi-pagi dah berpakat , nak main-main je...Nak main-main je konon-konon. Team blogger lagi 1 , madi, moka, fuad dan abg soleh. Kami dua kumpulan dah berpakat nak sesama seiringg jejalan , bermain bersama.. Gitoh... :D

Tempat kami semua berkumpul iailah di Oasis Village. Tak pernah p hehe yang penting banyak peserta yang join ! Ni kalau nak join bukan murah tau , dalam RM250 satu kereta, semua memasiing gigih nak join... Hehehe tapi berbaloi :)
Tengah dengar taklimat

Check Point 1.
Taman Botani Shah Alam

Dari Oasis Village kami semua ke Taman Botani Shah Alam untuk ke check point pertama. Task pertama kami ialah menjawab kuiz yang paliing susah. Hahaha kuiz yang mencabar minda..Kami kena jawab kuiz tu dalam sepanjang jalan ke Taman Botani Shah Alam. Kalau tak submit, tak boleh masuk untuk buat next task. Haa time tu lah main hentam hentam je lantak. Soalan dia actually teka nama tempat di sekitar Selangor sahaja..
kat sini istilah, aku tiru kau, kau tiru aku hehehe

Bila dah setel jawab kuiz. Salah sorang ahli kena g main Starex. OMG ! Takut uzu hahaha. Yang paling berani willing nak p , pojie lah... Task pojie kena main starex then upload gambar sedang pakai baju keselatan beserta topi. Yang lagi 3 ahli pulak , masuk ke berjalan kaki ke area Archery . Jalan kaki tu dalam 15-20 minit. Yang ni pun cuma sorang je wakil, afzal willing nak try memanah hehe.. Uzu? Ambik gambar :p
Archery.

Check Point 2
Muzium Sultan Alam Shah
Lepas setel kat check point pertama, kami semua rush ke check point kedua iaitu di Muzium Sultan Alam Shah.. Sebelum masuk ke muzium tu, ada satu task yang wajib kena buat iaitu, selfie dengan semua ahli dengan rpdouk nasi briyani instant myChef, ambik gambar dan upload tengah rendam dalam air panas , dan ambik gambar upload kami tengah makan nasi briyani mychef. Bila dah setel makan, kena tunjuk kat abang-abang yang kiterang dah habis task. 
Rendam 5 minit je dah siap. Sesuai untuk yg travel. Hihi
Dah boleh masuk muzium hehe

Task yang kami perlu buat kat dalam muzium ialah menjawab soalan-soalan kuiz. Ada 15 soalan semuanya. Hihi time ni mencabar juga tapi actually semua klu ada dalam muzium ni. Kena rajin baca hehehe :D
tengah cari jawapan mengenai keris..

Last task kat muzium, salah sorang kena pakai baju tradisional. Ada banyak baju yang disediakan tapi tak boleh pilih nak pakai baju apa.. Nasib baik team kami dapat baju macam ni. Markah based on kekemasan dan cara pakai baju dengan tepat sama macam dalam gambar contoh. Fuhhh susah weii hehehe. Nasib baik badan pojie persis model. Terletak elok je pakai. Kalau momi yang pakai? Hahahaha ok pitam. :D
task kami kena upload gambar bertiga termasuk yang kena pakai baju tradisional.
 Cantik pulak signage baru Muzium Sultan Alam Shah ni.

Checkpoint 3
Jumpstreet Petaling Jaya
First time uzu masuk ke Jumpstreet. Tertanya-tanya macam mana kah tempatnya? hihi rupanya macam ni. Semua memasing neves nak tau kiterang punya task kat jumpstreet dengan canon ni.. Dalam fikiran uzu, semua kena lompat dan camera canon ambik gambar ke? Haaaaaaaaa.. Neves.
Wajib dengar taklimat keselamatan

Rupanya haha kena cari perkataan CANON kat dalam tuu. Itu je. Tapi nak cari susah juga sebab diorang sorok kat dalam. Hahaha momii muat ke tu ? :p Then last sekali task kami kena ambik gambar kreatif sebab ada contest the most creative post with canonMY :)
mana perkataan canon ni?? 
 Haaa jumpa pon hihi 

Checkpoint 4
Corezone Kuala Selangor.
Last check point. Time ni kami ingat tak nak p sebab masa tak mengizinkan sebab dari petaling jaya ke kuala selangor dalam 40 minit juga then gigih jugaa sampai ke Corezone. Tapi yangs sedihnya kami team yang kedua lambat sampai ke checkpoint terakhir.. Sedihhnyaa haaa takpa ah. Setelkan task akhir dan balik !
Pojie tengah buat task minum air sungai guna fliter.
 sementara pojie buat task, uzu lak buat wall climbing. Ok full mark k :p
Last sekali kami semua kena teka jenis design buff yang ada. Ok semua jawab betul ! hihi

Lepas je ambik gambar ni kan, heheh terus shoot ke Oasis Village untuk tamatkan kami punya explorace.. Bila dah sampaii tuuu , wuuu kami je yang tak sampai haha. Sedih.. Mesti kalah.. Nak tunggu pemenang lambat lagi. Sementara tunggu pemenang , semua team kena wakilkan 2 ahli uuntuk mencanting batik..
Afzal dan pojie lagi mencanting batik.. Yang ni takde marahkah , tapi kalau tak  buat kena tolak markah huhu
hasil mencanting batik :D

Fuhhh setel juga task-task kami ni. Sebenarnya takde lah susah sangat task-task Backpackerz Explorace ni, semua jenis santai-santai. Yang perah kepala cuma kuiz je. Gitohhhh yang lain fizikal yang main peranan... Masing-masing bahagikan tugas secara adil.. Tapi kan,  serius ahh kami tak sangka kami diumumkan sebagai pemenang no.7 dari 62 kumpulan.. Kira top 10 ah gituhh.. huhu Teruss rasa happy memasing hahahaha. Rezeki yang terpijak kekdahnya. Dapatlah RM200/kumpulan, tiket legoland, tikel lost world of tambun, vitamin c , dan macam-macam-macam lagi menjadikan keseluruhan hadiah kami RM2500 !! Tahniah juga team blogger lagi satu. Diorang menang tempat ke-6 :)
hadiah cash boleh makan wongsolo hehe

Last sekali, uzu nak say thank you kepada encik sham dari Backpackerz sudi menjemput kami blogger-blogger join Backpackerz Explorace ni.. Kalau takde jemputan ni, memang tak merasa lah kan menang cash tu :p Ewahhh hehehe. InsyaAllah kemungkinan akan ada Backpackerz Explorace dalam masa terdekat tapi bukan kat Selangor :p  Apa -apa pun harap dapat lagi join next explorace. Hihi thanksss again Backpackerz. Hihihiiii ok lahh tu je lah hihi salam.

Untuk Matlumat Lanjut
Share: