May 15, 2018

Tempat Menarik Di Okayama Japan #Day3


Tempat Menarik Di Okayama Japan #Day3 | Salam... Alamaak agaknyaa dah 3 bulan trip ni berlalu tapi tak siap lagi enrry uzu untuk hari ketiga uzu di Okayama Japan. Maaf ye.. Ampunn.. So meh lah baca apa yang kiterang buat untuk hari seterusnya ni..

1) Melawat Kedai Snack Terkenal di Japan ( Kaeidou - Kibidango Shop) 

Untuk hari ketiga uzu ke Okayama Japan, pagi-pagi laagi kami ke Kaeidou - Kibidango Shop, iaitu kedai dana kilang yang agak famous di Japan iaitu snack ni? Haaa siapa ke jepun mesti akan beli ini sebagai oleh oleh untuk dibawak ke Malaysia ! Ni first time uzu raasa excited nak rasa, alang-alang uzu kat kilang ni, why not rasa.. Hihihii tak sangka sedap namaati snack ni :) Patut raamai orang kirim hehee :)
Rasa uzu bagi 5/5 bintang ! 
Berkesempatan untuk melihat demo caraa buat snack ini..
 Kreatif tak? Macam-macam bentuk dia boleh buat :)
Macam ni lah bila dah siap packing :)

2) Leather Experiences

Aktiviti keduaa pulak, kami terus ke kedai leather untuk mempelajari cara buat leather, cara potong leather, cara buaat keychain sendiri guna leather. Hihi rasaa nevesnyaa ya aauloh.. Berjaya ke buat keychain sendiri? Tapi takpa, sebab ada sifu leather maker yang akan ajar, yang akan bantu sedikit sebanyak cara buat leather dengan kemas :)
Uzu dah fokus dah hehehe
Sifu leather maker :)
Barang-barang yang wajib ada...
Lepas tu kena jahit pulak leather tu..
Lepas tu potong lebihan leather yang tak gunaa tu..
Sesi tulis nama sendiri kat keychain sendiri.. Wuu getar..
Yeahhh siap keychain masing-masing:) Thank you sifu !

3) Makan Tengahari ( Halal Food Restaurant)

Uzu kat maana-mana mesti akan cari nasi.. Memandangkan kat Japan ni waktu musim winter, perut memang cepat lapaar. Hahah so taak taw naka order apa kat restoran ni , janji halal, and uzu try order nasi goreng dia. Haaaaaa nampak hitam kan? Hitam hitaam pon sedap tau ! Siyess.. 5/5 bintang untuk nasi goreng dia haaa. Macam nasi goreng kicap :)
Restoraan halal okayama..
 Nasi Goreng kicap japan :)

Uzu kat maana-mana mesti akan cari nasi.. Memandangkan kat Japan ni waktu musim winter, perut memang cepat lapaar. Hahah so taak taw naka order apa kat restoran ni , janji halal, and uzu try order nasi goreng dia. Haaaaaa nampak hitam kan? Hitam hitaam pon sedap tau ! Siyess.. 5/5 bintang untuk nasi goreng dia haaa. Macam nasi goreng kicap :)

4) Kimono Experiences

Pengalaman yang paling manis bilaa uzu dapat merasai pengalaman pakai kimono! Well ni bukan pertama kali tapi kali ini uzu pakai beul-betul. Banyak lapisan lebih 5 lapisan kimono kami pakai ni.. Dan ni first time juga tengok tengok bebudak ni pakai kimono lelaki. Terasa kacak disitu haha..
Comel tak ? huhu..
Semua dah tukar baju kepada kimono.. Lama juga nak sejam kiterang tukar pakai kimono ni..
Yang bestnya kami juga berpengalaman pakai kimono seharian ! Bapak serius menggeletar.. Sejuk!
Cantik pulaak kimono lelaki ni...

5) Tea Ceremony Experience di Okayama Korakuen

Okayama Korakuen satu ladang teh yang sangat besar di Okayama. Dapat juga kami merasai teh yang dibuat dan dipetik dari ladang teh ni.. Tea time ni sesuai gamaknya sebab masing-masing dah membeku sebab kawasan ni tengah lapang. Angin kuat. Perghhhh dengan pakai kimono lagi fuh tambah lah membeku... Terfikir nikmatnya Malaysia ! Eh hehehhe..
Sedaap teh dia.. Siyes..:D

 Kat sini macam sebuah taman yang besar. Banyak tempat menarik..
 Ko ingat panas terik tu panas? Takat kesejukan tu wak. Cuaca 1-3 darjah celcius..
 Kalau musim bungaa, korang akan nampak cantiknya taman ni..
 Wahhh i really like this picture ! :)
Teh matca dan snack time :)

6) Drawing Experience di Okayama Castle

Okayama Castle ni wajib singgah okay kalau datang Okayama? Castle ni cantik ya auloh , kat sini tersimpannya pelbagai barang-barang milik raja zaman-zaman dulu. Ada galeri disetiap tingkat. Tapi kami ke sini nak g melukis :)
Kami bergambar di depan Okayama Castle..
Kami dah ready nak mewarna.. 
Kami nak buat loceng handmade .. hihi..
 Ni lah loceng yang letak kat pintu.. Kalau angin bertiup akan berbunyi .. :)
 Masing-masing dengan loceng memasing .. Kreatif ya semua :)

Yeahh dah setel hari ketiga.. Lepas je dari Okayama Castle , kami terus p makan malam dan buat inspection di Okayama Station Shopping Mall..Time ni free and easy and we decide tu jalan-jalan sejam dua sebelum makan makan, rehat daha tidur... Well , hari ketiga kami lebih banyak buat belaajar buat something, buat keychain, buat snack, buat loceng dll.. Banyak pengalamaan yang kami dapat belajar sewaktu haari ketiga di Okayama Japan.. Untuk hari keempat pulak, hari terakhir kami di Okayaama, boleh tunggu next entry okay? Hehe salam :) 

Untuk Matlumat Lanjut

"Okayama Health Fam Tour ini diadakan dan ditaja oleh Okayama City Government."
Share:

0 Sila Komen: