September 12, 2018

"Team Building & Jungle Experiences" Di Cyberview Resort & Spa #Day1


"Team Building & Jungle Experiences" Di Cyberview Resort & Spa #Day1 | Salam..Dah 28 tahun hidup ni, baru nak merasa team building the best ever ! Haaa bukan tak pernah join team building, pernah.. Waktu kem mostivasi nak UPSR, PMR .. Bila uzu join pengakap dan Taekwondo, lagilah lasak uzu ha..Banyak juga team building yang uzu pernah join sebelum ini tapi serius ini kali pertama uzu merasai pengalaman team building dan jungle experiences yg paling indahhh, paling best, paling awesome, iaitu Team Building & Jungle Experiences yang dianjurkan oleh Cyberview Resort & Spa :)

Hari Pertama

Ice Breaking
Seawal jam 8 pagi uzu dah pun terpacak kat Cyberview Resort & Spa untuk breakfast. Lepas je breakfast, kiterang masuk ke dalam dewan kecil untuk memulakan sesi "ice breaking".. Perghh rasa macam dah tua sangat ni baru nak p merasa ice breaking. Hahaha.. Di dalam dewan ada beberapa orang masuk memperkenalkan diri, salah satunya ialah Sarjan Idris, org yang paling penting untuk menjaga kiterang sepanjang 2 hari 1 malam di Cyberview Resort & Spa ini :)

Apa yg kami teruja sangat-sangat, Sarjan Idris ni bukan orang yang biasa-biasa ye. Beliau ni ex-army, ex-special team, uzu pon tak tau bendaa apa yang dia sebut, bila diaa cerita, dialah orang yg bertanggungjaawab yg ambik black box mh17 satu ketika dahulu, baru faham apa itu Special Team. Team khas untuk something yg polis, bomba, askar dan semua org tak boleh buat. Perghhhh raasa tabik betul dengan Sarjan Idris.. Hihi.. Rasa bangga ada Sarjan Idris yang menjaga kami selama dua hari ni :)
Penerangan dan demo dari Sarjan Idris

Ice Breaking bermula dengan penerangan yang mana Sarjan Idris menekankan bahawa, kita semua kenalah satu kumpulan dan saling bekerjasama antara satu sama lain. Dan tu sebab team building ni diadaakan, untuk memupuk sikap kerjasama antara satu sama lain hihi :) Pembahaagian kumpulan dibahagikan secara random. Takde istilah pilih kasih ye.. Hihi nak satu geng dengan member sendiri. No....Rapat atau tidak, hehehe kena satu pasukan ye..:) 

Aktivti Sepanjang Ice Breaking

Uzu kumpulan 1 yang terdiri daripada ujang, yanty, dauz , dan angah. Hihi semua perangai gila-gila dalam ni. So kiterang diminta untuk membuat nama team, logo, visi , misi dan warcry.. Hehehe..Semua fokus buat logo cuma abg dauz sorang buat misi dan visi.. Warcry pulak kiterang lupa nak buat kahkahkah. 
Fokusnya x-teaam buat kerja hehe
 sebelah ni google contoh logo ke :p
 Hasil kumpulan 2, Team Buddies.. Not bad logo tu..
 Hasil kumpulan 1, X-Team hahaha...

Lepas dah present, kiterang ada buat macam-macam game , iaitu kena mendengar arahan. Contohnya bila Sarjan Idris kata, menari.. Kite menari.. Bila dia suh berjalan, kita berjalan. Bila dia suruh stop , kita stop.. Haa itu part memula. Next paart pulak, dia terbalikkaan pulak arahan.. Bila dia suh stop, kiterang kena buat benda yang terbalik, maka bila stop tu, kite kena jalan. Bila suh menari tu, kiterang kena suh melompaat. haa kat sini memang payah sikit hahaha sampai berterabur semua org. Apa yg penting, semua kena dengar arahan. Hahaha.. Kat sini juga kami kenalkan dengan Mila. Eh sapa pulak Mila Mila ni.. 

Next game pulak, kai diberi 1 botol yg ada paku di atas tutup botol tu.. Kami di minta untuk make sure kan semua paku berada di atas paku atas botol tadi... Huh rasa impossible je wei. Tengok pun semua benda kiterang rasa MUSTAHIL nak buat tapi kat sini memang penting sangat-sangat kerjasama antara semua. Haaa team kami nasib baik ada angah hehe. Dia gomen sector and konfem banyak g khursus hahahhaha tak sampai 2 minit dah setel task kiterang hehe :)
Uzu dah surrender ni hahaha. Go angah !!
 Yeahhhh terbaik angah dan abam dauz ! 


Memandangkan nak bagi orang lelaki p solat Jumaat , aktiviti kiterang habis awal. Heyy sebelum habis tu, Sarjan Idris tanya, mana bendera korang? Haaaa mampuih laahh bendera tu tak boleh kena tinggal. Kena bawak di mana sahaja kami berada.. Haa kan benda kiterang kena curi haha ! Adoi sejak bilaa pulak diorang curi bendera tu. Kami terlalu leka. Kah ! Seronok sangat gelak gelak. Kan dah kena denda.. Denda ni bukan denda biasa biasa. Kiterang kena bawak Si Mila kemana sahaja termasuk bawak dalam bilik. Mila ni sejenis kayu berwarnaa biru yg sangat-sangat berat ! Kalau uzu yg perempuan ni memang taak boleh usung, kena lelaki i juga yg usung.. Adoiii Buddies Teaam dah mengajing kiterang dengan happy nya ! Hahahaa. Well....... ada ubi ada batas.. Lain hari boleh balas..


Check in Bilik Di Cyberview Resort & Spa

Ini lah bilik sepanjanag 2 hari 1 malam kiterang. Sorang blogger dapat 1 bilik ! MasyaAllah besar gilerrr bilik ni. Puas hati dapat sorang-sorang hehe. Kalau yang dah kawin boleh ajak suami , boleh bawaak anak-anak sekali tidur kat sini hehe. Besar bilik dia weiii. Yang bujang ni juga dapat kepuasan yang melampau. Kah ! Ada 1 queen dan single bed. Memang ssuai untuk family room hehe.
Bilik Superior Premier RM371.00/nett
 Ada ruang buat kerja dan tingkap yang luas
 Memang cantik view macam ni..
 Tv pulak besar. Haaa puas hatoi hehe
 Kalau tak kawin, nak ajak adik beradik pun boleh hehe
 Ruang berhias. Semua lengkap. Hehe hair dryer, iron and board dll..
 Bilik ada bath tab tapi tak pernah mandi kat mana-mana bath tab..

Water Confident Activities 

Selepas kiterang diberi rehat yang panjang beberapa jam, kami berkumpul untuk aktiviti seterusnya iaitu water confident.. Semua kenaa ready dengana baju mandi hehe. Confirm semua basah. Kah! Sebelum kami meneruskan aktiviti main air, kiterang main game indoor dulu.. Haha.

Sarjan Idris suh susun di dalam barisan. Dan kaki kiterang akan di ikat. Hehe. Dan sorang team jadi pembaling dadu. Kalau dapat kaler nombor 5 biru, team uzu kena maju ke hadapan. Kalau dapat dadu merah, kiterang kena undur. Task diaa, team yg sampai check poiint kat depan diorang menang. Kali ni team uzu kalaha haahahahahaha. Adoi neves juga jadi pembaaling dadu ni..
Sarjan Idris minta siapa yg selalu bertuah boleh jadi pemusing dadu. 
 Oh gelaakkk suka ya bilaaa daapat dadu biru. Haha oh Mila kena bawak jugak k.
 Bila baling dadu lagi sekali, Hahaha adoii dapat merah terpaksa undur. Kite kalah !

Next game lagi syok. Hahaha.. game gorilla. Kena berjalan macam gorilla. Sebab apa camtu? Sebab adaa 3 bola akan diletak dicelah kangkang dan kedua tangan. Mata pulak di tutup. Kami di mintaa untuk pusing satu round kerusi ni secaraa bergilir gilir. Hanya soraang je mengawal diorang untuk pusing ke kanan ke pusing ke kiri ke, nak lurus ke heheh ha ..pemain kenaa dengar arahan. Kat sini memang pecah perut hahahahaha laawaak tengok diorang terlanggar kerusi lah, terlanggar org lah haahahahaha...
Ok dua-dua team dah ready nak berlepas haha
 Angaah dulu.. Go aangah ! haha abam dauz jadi penunjuk arah
 Tudiiaa banglan nak potong hehe.. angah cepat !
 Next round, kakty yg terakhir dlm team kiterang. Lawak tengok dia lari cam gorila haa hahaha

Banyak games yg Sarjan Idris sediakan.. Last sekali untuk game dalam dewan, kena seimbangkan bola pingpong dan round 1 dewan.. Haa mula-mula memang semua anggap mustahil je.. Ye lah ada 10 tali kat batang paip tu..Kalau salah tarik je mesti terjatuh.. Antara game indoor yang paling lama, paling mencabar, paling memerlukan kesabaran dan fokus. Salah sorang yg lari fokus, maka bola akan jatuh. Kena mulaaa semula kat starting point. Susah kan? hehehehe. Beraapa kali kiterang jatuh dan start semula dari awal? Adalah 3-4 kali. Then Sarjan Idris kata, ok lah xyah start dari mula dah. Teruskan dari tempat jatuh.. Banyak kali jatuh ni.. Fuh lagi lagi part nak keluar pintu, mampuihhhh, jumpa lagi tiang, tak ke nayee tu .. Hihi..
 Masing-masing fokus okey hehe

Banyak benda yang kiterang belajar, of coz kerjasama. Driver kena sorang je. Kalau semua yang nak jadi driver, memang esok esok pon akan asyik jatuh je. Dari banyaak jatuhnya bola, kami akhirnya belajar. Lesson learned.. Dah akhirnya, semua ambik peranan memasing untuk fokus dan berjaya imbangnye bola.. Sampai lah kiterang berjaya pusing 1 dewan . Hah ! Tepokkkkkkk.....! Semua gembira hehehhehe.
Dugaan paling mencabar kena lalu tiang tiang dan pintu..

Next game pulak, hehehehe yang ni seblum masauk air, buat game ringan ringan dulu. Sarjan Idris kata kena apungkan bolaa pingpong yaang ada dalam batang paip besar tu.. Hehe. Dan batang paaip tu bocor tau. So ni game sepasukan. Sorang kena ambik air. Yang lain kena tutup lubang lubang yang ada di batang paip tersebut.. Salah sorang tak ambik kerjasama, memang akan bocor lah. Sia-sia je member lain isi air hehehe. Haa yg ni memang memenatkan hehe.. 
Dah readyyyy guyss?
 Abam fazrol tukang isi air. Yang lain fokus cari lubang yg boleh ditutup..
 Pakai dua tanggan pon tak ckup hahaa. ada yg pakai kaki ..
 Sampai basah kiterang sebab kepenatan tunggu air penuh. Banyak bocor haha akhirnya berjaya k

Aktiviti seterusnya untuk hari pertama, water confident. Siapa tak pandai berenang, jadi berani nak berenang, memang thorbaik. haha.. Uzu dulu masa kecik-kecik memang pandai berenang. Kat depan rumah kat kampung ada sungaai. Tiaap-tiap hari mandi sungai. Berenang dari seberang ke seberang. Sekarang ni memang tak reti dah berenang.. Kalau jatuh laaut confirm lepas. Nauzubillahiminzaliq. Apatah lagi kolam renang. confirm kah!

Penerangan dari Sarjan Idris, banyak benda yang kiterang impresed. Mula-mula mengenai life jacket.  Life jacket ni ada 3 jenis tak silap. Ada yang tahan 24 jam, adaa yang tahan lama, ada yang tahan 8 jam. Lebih kurang mcm tu lah. Masing-masing ada fungsi memasing. Kalau yang kat feri yg sellu feri-feri atau bot sediakan, yang tu confirm tenggelam. Sebab tak ditukar baru.. Wuu bahaya juga. Kalau setakat untuk island hopping boleh lah. Kalau emergency, nauzubillah..
Life jacket yang kiterang pakaia ni tahan 24 jam.
 Kami juga diberi penjelasan macam mana nak selamatkan diri ketika emergency
 Banyak ilmu yg first time dengar dari Sarjan Idris. Tabik dengan dia..
Untuk terjun dari tempat rendah, kena membelakang macam qaseh buat ni.. 
 Untuk terjun tempat tinggi, tengok contoh yang uzu buat..

Apa yang Sarjan Idris ajaar, kalau tenggelam tak timbul timbul lebih dari 10 saat, silaa berenang ke ataas permukaan dengan cepat! Just sebut "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" biar air dalam mulut keluar, dan cara tu akan mengelakkan jantung korang lemas. 

Lepas tu kena ajar baring dengan tenang sementara menunggu penyelemat sampai.
 yang ni cara meminta pertolongan secara berkumpulan..
 Yang ni cara berenang berkumpulan. Uzu jadi leader..kat sini dah lenguh apatah lagi kalau kat laut..
 Last sekali sesi membawang hahahhahahaha, Yang borak kat dlm korang renang nape?

Jungle Night Walk

Lepas je dinner dan berehat untuk mandi , solat, kami berkumpul lagi kira-kira jam 10 malam tak silap. Hihi ni the awesome experience jugak. Haaa denda tetap denda. Mila kiterang kena usung walupun apa sekali pon. masuk hutan pon bawak okay. Untuk jungle night walk ni, lebih kurang sejam juga aktiviti kami. Hehehe. 
Group photo dulu. Mila mana mila?? jangaan lupa bawak...

Perjalanan night walk lebih kurang 150 meter. Kami kenaa gerak dalam kumpulan. yang period atau tidak, tetap masuk. Memang tabik lelaki perempuan masuk hutan tanpa banyak songeh. Well, sebelum tu, of coz memasing baca segala doa zikir zikir dalam hati... Hihi..Uzu pon sama..

Waktu kat dalam tu, kami dilepaskan sorang satu , uihhh neves tapi tak laha neves sangat. Tak juga berani.. Tapi beranikan diri. Orang lain boleh, tak kan kiterang tak boleh? Haaa dengan gelap gelita, tak boleh bawaak lampu suluh, kiterang dilepaskan satu satu. Bila org tu dah sampai , baru orang yang kemudiannya dilepaskan. Kiterang cuma berpandukan tali yang disediakan. Juts ikut je tali  tu. Huih bapakkkk gelappp. memang zikir je dalam hati. Adaa kena kacau pulak tu. Tapi Sarjan Idris sudah maklum, yang tu team diorang.. So kiterang tak taakot . Lain lah Sarjaan tak informed, mahuuu laariiiiii terussss taak pandang belakang. Cuma 1 keadaan panik, bila tali terputus ditengah-tengah jalan. Hahahah stress weeii mana pergi pulak tali tu. memaang sengaja diorang nak bagi panik taali tiba-tiba takde. Hihi rupanya diorang sengaja! Ciss hahaha pastu baru ada lampu suluh dibuka. Bagitau ada 1 tali tu kat depan. So sambung semula pegang tali dana berjaya sampai ke destinasi. Mencabar betul lah night walk dia ni bila part kiterang dilepaskan satu satu.Semuaa takde yang menjerit. Keep calm yg penting baca lah doa. 
Gambar kat point kami dilepas kan sorang soraang..

Ingatkan hutan ni heheheh selamat tapi team sarjan terlebih kira orang.. Dia kira 11 orang. Teaam kiterang 10 orang je. Sape yang ke-11 tu? Heheheh adoii memang tak boleh tido malam tu. Dah lah uzu penakut kahkahkah. Dalam bilik sorang-sorang memagg meremang je bulu tengkuk naka tido. Huihh pengalaman best .
Yeahhhh semua berjaya malam tu :)

Hari yang penat. Ada hi-teaa disediakan. Sempatlah kami membawang lepak lepaak malam tu sampai jam12 tengah malam. Hehe lama tak jumpaa... Kami ni geng rapat taauu dari 4-6 tahun dulu. Tu yang kami akrap dan satu kepala hehehehee.. Tu yang masaing-masing melawak tak ingat dunia. Huhuhuhu eh gelak gelak juga. Naka bgitaau aktitivi kami taak berhenti setakat hari pertama. Kami ada aktivti lagiiii mencabar dari hari pertama. Nak tau ape? Haa nantikan next entry okay. Salam.


Share:

3 Sila Komen:

careno said...

Antara yg buat a.lan berani mlm tu sbb tgk geng2 gigirl rilex jer.. hahaha... malu la nak takut2... Hahaha... tp serius best giler team building ni...

hooda said...

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see again..

abcya | hooda games

qaseh dalia said...

Uzu menggila ahaks