October 09, 2018

Tempat Menarik Di Jogjakarta 2018 ( 4 Hari 3 Malam ) #Part2


Tempat Menarik Di Jogjakarta 2018 ( 4 Hari 3 Malam ) #Part2 | Salam. Bersambung lah cerita dan kisah perjalanan travel solo ke Jogjakarta bersama Jommm Jogja Tour  untuk hari ketiga dan keempat. InsyaAallah kalau larat hehehehe..

Hari Ketiga (DAY 3)

Pagi-pagi lagi kalau ikut itinerary, uzu ada aktiviti basah-basah so kena uzu standby baju untuk tukar. Bukan baju je tau kena bawak tapi seluar, tudung, inner tudung, baju dalam hahaahahaha sebab aktiviti ini akan buat uzu basah bukan sekadar basah, tapi basah kuyup! Basah kuyup k ! suzu ulangi, basahhh kuyuppppp ! Haaa Rio ingatkan dahh uzu kena bawa baju untuk tukar, tapi uzu selenge tak faham bahasa, just bawaak sehelai baju je. Hahaha seluar tudung extra semua tak bawak. Tak pasal-pasal drivernya return back to hotel sebab uzu nak mandi, tukaaar baju dan solat. Hahahaha sorry Rio. Kakaak pusingggggg ! :p Peningggg rio peniingggg !

Lava Tour Merapi

Lava Tour Merapi ni ingatkan main basah basah je. Rupanya aada aktivti melawat beberapa tempat yang best ... Ada 3-4 check point tak silap uzu... Last last baru main basah-basahh... So apa yang uzu lawati ialah melawat gunung merapi , of coz lah view gunung merapi itself. Lava Tour Merapi ni tak boleh naik kereta sendiri, kena pakai Jeep. Naik jeep ni mahal tau so kena tongtong dengan kengkawan okehh.. Uzu datang sorang ni, of coz lah mahal juga hehehe. Ni lah risiko travel solo ye.. Hihihi...
Lava Tour Merapi ni kena datang awal tau! Uzu rugi sebab tak nampak view gunung merapi. So sad :(
 Kat sini boleh aambik gambar atas jeep okay..
 Sorang-soranag pon no hal hehehe

Tempat kedua yang uzu lawati ketika lava tour merapi ni , tempat ni sangat-sangat menaarik perhatian uzu. Tempat ini diberi nama Musuem Mini Sisa Hartaku . Ingat tak kejadiaan gunung merapi ini meletus pada tahun 5 November 2010? Malapetaka mengorbankan lebih 353 penduduk.

Musuem Mini Sisa Hartaku

Musuem Mini Sisa Harta ku ialah tempat pengumpulng barang-barang yanag tinggal akibat letusan gunung merapi pada tahun 2010. Musuem ini ialah bekas rumah penduduk yang menjadi mangsa dalam letusan gunung berapi berkenaaan. Kalau tengok jam tu berhenti, betul-betul pada 12.10 pagi. Kejadiaan berlaku tengah malam sewktu semuany sedang tidur. Rami penduduk terkena hujan lava merapi :( Allahu rasa sebak bila dengar cerita sedih mengenai musuem ini :( 
Jam ini terhenti padaa 12.10 pagi.
 Ni brang-barang yang terkena lava lumpur..
 Banayaak barang-barang yang cair, itu bermakna saat itu sangat-sangat panas..
 Nampak kat banner tu? Itu lah gambar gunung merapi..

Actually banyak gambaar yang tak sempat uzu kongsikan kat sini. Taapi memang besar tempat ni. Koleksi-koleksi ini juga atas sumbangan jiran lain. Haaa btw owner muzium ni alhamdulillah maasih lagi hidup.. Tapi malangnyaa uzu tak berkesempatan nak jumpa beliau.. Ok next check point....

Bunker Kaliadem

Bunker Kaliadem ni tempat persembunyiaan penduduk kaampung kalau berlaku letusan gunung berapi. Tempat ni dekat dah dengan Gunung Merapi.. Kat sini juga rasaa hiba bila dapaat tahu, ada 2 mangsa terkorban semasa letusan gunung berpai pada 2010 tu. Tempat ni actually dibuat untuk melindungi penduduk dari panasanya haba lava tetapi kejadian ketika itu, bukan takat haba lava yang datang tapi sekali dengan lavanye yang panas dan mengelegak tu. HUhu so 2 orang bersembunyi di bawah ini terkorban di dalam. Sedih tak?? :( 
Jom masuk ke dalam !
 Kat dalam ni rasa sejukk je.. Kat depan uzu belah kanan tu tempat penyimpanan makanan..
 Yang ni toilet.. Sorang mangsa terkorban di toilet ini.. :( Sobsss
 Sorang lagi kat hujungg situ.. Ini aadalah bekas batu yang sampai ke dalam dilotak lava gunung.. 

Terfikir juga, tempat ni sangat-sangat tebal ya, betul-betul tebal dinding dan pintunya. Macam mana boleh tembus samapai batu ini ditolak masuk ke dalam ni :( huhuhuhuhuhu kesian mangsaa terkorban :( Sobsss sobss..

Jeep Experiences With Water

Sebenarnyaa tak tau apa nama aktiviti basah-basah. main hentam je. Hahahaha. Kekdahnye macam tu lah :p Uhukkkk. Yang ni lah aktiviti last uzu selepas Lava Tour Merapi. Best ! Taak tau pulak basah kuyuppp habis ! Jeep ni teror gak dia pusing-pusing buat macam racing kereta. Haha kalau tak pegang kuat, memang terjatuh laah uzu hahaha.. Sengaja dia berhenti kat air tu supaya uzu basah ! Kohajaaa !!hahahaha..Air tu pulak sejukkk sebab air sungai ! Grgrgrgrrggrgr
Bermula lah episod basah kuyup  :p
 Dia punya driftttttttt adoiii !
 Dia bawak 4-5 kali pusing ! Baapakkk ahh uzu dah penat hahaha
 Memang basah lah kalaau air tinggi camni huhuhu

Lepas dah setel main-main air, memandangkan badan dah sejuk , uzu minta driver Rio blik hotel huhu kejadah lupa bawak baju.. Kesian rio huhu..Plannye, kalau uzu bawak baju, terus shot ke Candi Borubuddur.. Tapi kalau uzu ke hotel, memang tak sempat hehehe. So uzu decide nak ke Candi berdekatan je... Dah tukar baju , uzu decide nak p Taman Sari sebab tempat ni dekat dengan hotel uzu.. Yeaahhh jommm

Taman Sari

Dengar cerita taman sari tempat puteri sultan mandi di zaman dulu. Gitu kot tak silap heheheh. Cantik tasik cermin ni. Menghijau je .. Kat sini juga, sesiapa ada siling boleh balik siling korang kat tasik cermin tu ye. Hehehehe.
Jangan lupa ambik gambar kat tangga ni ye..

Candi Prambanan

Kalau ikutkan, uzu ke Candi Borubudur tapi gara-gara tak bawak baju waktu lava tour merapi, terpaksalah uzu balik hotel dan p candi yang berdekatan instead of 2 jam perjalanan ke Candi Borubudur. Tak dan actually nak shoot ke Candi Borubudur.. Hihi its okay lagipon uzu dah pening kepala dah :( Candi Prambanan pon ok. Harga kedua-dua candi lebih kurang sama. U know what, harga local p Candi ni RM10 je. Tau tak harga tourist? huhu RM100+ beb ! Jauh bapak beza harga dengan local.. 
View depan candi prambanan
 Misi mencari sunset hehehhe.. Best!
 Kat sini tak banyak sangat orang berbanding caandi borubudur tapi ramai jugak..

Malam ke tiga ni dan malam terakhir, uzu tak dinner di tepi jalan lagi tapi kat malam tu lagi sedap dari dua tempat sebelum-sebelum ni. Restoran ni istilah macam kedai wong solo kat malaysia, kat jogjaa ni . Famous dan raamai orang ! Hihihi lepak sini 2-3 jam. Borak dengan rio 
Uzu order nasi , ayaam, sambal dan ulam..Sedap ! Uzu bagi 5/5 bintangg !

Tempat Menarik Hari Ketiga
1. Lava Tour Merapi
2. Taman Sari
3. Candi Prambanan

Bajet Hari Ketiga
1. Lunch Bakso + Teh O Ice 20000 ( RM6 )
2. Dinner 13000+9000=22000 (RM6)

Total Bajet Hari Ketiga =42000 (RM12)

Candi Ijo

Untuk hari keempat, uzu hanya sempat p 2 tempat je. Dua-duaaa ni pon berdekatan dengan airport so
untuk melancarkan proses nak balik KL, tak boleh nak p tempat-tempat yang jauh takut ada benda yang berlaku terjaadi contohnya kereta rosak ke, hehheeh nauzubillah so uzu p candi ijo..
Cantiknyaa uzu kan :p Perasan hahaha
 Dengan cuaca yang panas terik kan? Huhuhu lagi on point gambar ehehe
 Fuhhh uzu suka lawat temple dan tempat bersejarah ni hehehe
 Tempat ni kecik je tpi not bad hehhee i loikee hehehe
Puas hati bila dapat owner pakej/driver/tourguide/tourleader yg pandai ambik gambar hehe

Tebing Breksi

Yeahhhh tempat terakhir sebelum balik. Dua-dua tempat ni uzu suka. Dekat je dengan Candi Ijo. Dalam 5-minit drive hehee dah sampaiiii ! Panasss tapi tak kisaah lah hehehe. Biarlah hitam janji gaambar cantik :p Hehehehe
Ada ukiran naga kat dinding tebing ni. Boleh naik atas guna tangga tu..
 Ni ukiran kat dinding kat sebelah..
 Awwwww cantiknye alaahaaii hehehe
 Ok ni gambar last :p hehehehhe

Tempat Menarik Hari Keempat
1. Candi Ijo
2. Tebing Breksi

Bajet Hari Ketiga
- Jajan di airport RM8

Total Bajet Hari Kedua = RM8

Alhamdulillah berakhirlah suda kisah 4 hari 3 malam di jogja . Hari keempat uzu tak beli apa-apa. Sebab uzu bukan kaki shopping..Fuhhh uzu tukar duit RM150 malaysia untuk bajet makan makan selama 4 hari 3 malam. Hehehehe..Nasib baik cukup . Ada lebih RM8 lagi masa kat airport so uzu habiskan beli kopok dan jajan untuk makan dalam flight.So kesimpulannya :

[Tempat Menarik 4 Hari 3 Malam]

1. Pule Payung
2. Alun-Alun Kidal
3. Jurang Tembelan
4. Rumah Hobbit & Seribu Kayu
5. Hutan Pinus Mangunan
6. Pantai Timang
7. Hutan Pinus pengger
8. Bukit Bintang
9. Lava Tour Merapi
10. Taman Sari1
11. Candi Prambanan
12. Candi Ijo
13. Tebing Breksi

[Bajet Makan-Makan 4 Hari 3 Malam]

Bajet Hari Pertama
1. Lunch Bakso (17000) + teh o ice (3000)
2. Ambik gambar di Pule Payung (9000)
3. Dinner 25000+3000
Total Bajet Hari Petama =57000 RM16+

Bajet Hari Kedua
1. Naik Gondola 200000 (Rm55)
2. Lunch Lobster 150000 / 2 = 75000 ( RM21)
3. Bakso 10000 ABC 12000 (RM6)
4. Dinner Nasi Goreng 17000 (RM4) Air 3000 (0.82)
5. Teh O Ice 3000 (0.82)
Total Bajet Hari Kedua =320000 (RM88)

Bajet Hari Ketiga
1. Lunch Bakso + Teh O Ice 20000 ( RM6 )
2. Dinner 13000+9000=22000 (RM6)
Total Bajet Hari Ketiga =42000 (RM12)

Bajet Hari Keempat
- Jajan di airport RM8
Total Bajet Hari Kempaat = RM8

TOTAL BAJET 4 HARI 3 MALAM = RM150


POCKET WIFI MURAH UNTUK LUAR NEGARA

Sesiapa yang suka travel? Yang berminat nak ke Jogjakarta/Yogjakarta, uzu suggest korang ambik travel agent yang muda, rajin, jujur, kacak, pemurah, baik hati hahahha dengan Jommm Jogja Tour bersamaa Rio (Owner) and his drivers :) Sangat-sangat rekemen sebab pandai ambik gambar. Semua gambar-gambar di atas beliau laah yang ambik sebab uzu kan travel solo hehehe. 

Harga Pakej 4 Hari 3 Malam Jogjakarta

Untuk Matlumat Lanjut
Share: