November 06, 2018

Pelancaran Applikasi Manhajj Memudahkan Lagi Bakal Jemaah Umrah Dan Haji


Pelancaran Applikasi Manhajj Memudahkan Lagi Bakal Jemaah Umrah Dan Haji | Salam. Beberapa minggu yang lalu, uzu berkesempatan ke Pelancaran Applikasi Manhajj yang di adakan di IDCC Shah Alam yang mana applikasi tersebut diperkenalkan oleh Manhajj Mutawwif yang bertujuan untuk membantu, memudahkan bakal jemaah untuk memunaikan ibadah haji dan umrah.. Di zaman yang moden dan canggih ini, Manhajj telah mencipta sejarah seleras dengan kemajuan teknologi dengan menghasilkan applikasi yang pertama di dunia untuk bakal jemaah. Tahniah diucapkan :) Hehe Btw sapa yang tak tau mengenai Manhaajj, jpmmm kita berkenalan dulu :)
"Logo berunsurkan Islamik dan huruf hijaiyah “mim”sebagai kekuatan dalam meggambarkan dan menjenamakan “Manhajj” di seluruh Negara malah di dunia pada masa akan datang. Syarikat Manhajj Jejak Mutawwif Global awalnya ditubuhkan dengan nama Kembara Manhajj dan beroperasi di Kluang, Johor bermula 2015-2017. Kemudian didaftarkan di bawah Kementerian Pelancongan dengan nama Manhajj Mutawwif Umrah & Holidays SDN. BHD. dan diasaskan oleh Ustaz Abd. Halim Bin Ikhsan.

Manhajj memfokuskan empat elemen iaitu pendidikan, teknologi, perniagaan dan agen kesatuan bagi mencapai tujuan utamanya untuk menjadi Peneraju Utama Industri Umrah Nusantara, Manhajj telah menerbitkan Rancangan Manhajj Mutawwif “Pencarian Mutawwif Terunggul” ( 3 juta penonton bagi setiap episod) yang disiarkan di Astro Oasis 106 dan Maya HD 135. Program ini adalah untuk melahirkan personaliti mutawwif yang berpengetahuan luas serta mampu untuk menyediakan perkhidmatan kelas pertama unutk para jemaah seklaigus menaikkan kerjaya mutawwif" - sumber


Pelancaran Apps Manhajj

Pelancaran Apps Manhajj telah diperkenalkan oleh Manhajj Brothers Sdn. Bhd. (Manhajj Mutawwif) yang mana bertujuan untuk memudahkan bakal jemaah. Mengikut pemerhatian, ramai jemaah yang hilang dan sesat semasaa menunaikan umrah. So dengan apps ni, masalah jemaah sesat dapat dikawal dan actually Apps Manhajj boleh detect di kat mana dan di mana jemaah itu berada. Apa yang penting, kena download dan daftar apps manhaj di smartphone memasing okey?

            

             


Selain itu, apps manhajj menyediakan perkhidmatan untuk daftar umrah, daftar haji, dan boleh membuat bayaran melalui apps tersebut, juga boleh buat semakan dan sebagainyaa. So senang lah nak carai pakej umrah, just cari kat apps ni je kn? Applikasi Manhajj ni juga macam-macam fungsi yang ada antaranya kategori iaitu , Exclusive, Manhajj Partner, Umrah , Mutawwif, E-Library dan waktu solat serta kiblat..





Antara ciri-ciri pintar yang terdapat dalam Aplikasi Manhajj apabila pengguna boleh muat naik status menerusi ikon Community. Gambar-gambar juga boleh dimuat turun melalui Kalam Manhajj dan memiliki ciri senarai semak bagi membantu persediaan jemaah umrah.

Jom kita tengok setiap fungsi yang ada kat apps manhajj ni. Haaaaaa ini adalah contoh bila kita tekan kategori Umrah. So semua info mengenai umrah ada kat sini. Dari definasi umrah, hukum umrah, syarat wajib umrah, rukun umrah, larangan umrah dan ada juga panduan solat-solat yang diguna pakai sewaktu menunaikan umrah contohnya Solat Sunat Musafir :)

       

Mutawwif? Apa itu Mutawwif. Uzu pun baru tahu perkataan mutawwif waktu pelancaran apps tu. Rupanya yang dah p Umrah je tau. Hihi uzu yang tak p umrah ni pon blur. Oh rupanya Mutawwif tu orang yang bawak kita p tanah suci. Dia sebagai tour leader lah kekdahnya. Memandangkan adaa ramai kes kena tipu mengenai pakej umrah, u ols kena berhati-hati memilih Mutawwif. Ya istimewanya kat apps ni, kita boleh pilih Mutawwif kita sendiri. Sebelum pilh Mutawwif korang kena tengok matlumaat peribadi beliau dengan lebih mendalam supaya tiada lagi istilah jemmah di tipu..

     

Waktu berpuluh jam di dalam flight, mesti bosan kan? Haa apa kata ambik smartphone memasing dan baca info mengenai umrah haji di bahagian E-Library. Kat sini ada macam-macam benda yang berkaitaan haji umrah ada kat sini. Ada juga cerita-cerita mengenai nabi a.s.w .. Menaik ! Uzu suka baca cerita-cerita macam ni heheh :)

      

E-Sirah pun tidak ketinggalan. Best baca sirah ni okay. Haa sebelum menunai umrah, atau waktu di dalam flight yang panjang, cerita-cerita sirah ni sangat bermanfaat untuk kita agar lebih bersemangat menunaikaan umrah haji. Mungkin juga memberi kesedaran kepada kita betapa pentingnya untuk mencintai Allah dan Rasulullah :) Wow the best apps right? Last but not least, haaa apa panduan waktu solat juga qiblat. Allahuakbar. Semua lengkap :)

      

Di bahagian FAQ jugaa banyak info menarik yang uzu baca. Hihi soalan-soalan yang sama yang uzu nak tany, semuaa adaa di FAQ. Boleh baca soalan dan jawapan yang diberi :) Mudah bukan? Dengan satu apps ni je boleh memudahkan jemaaah-jemaah. So guyss apa lagi jangan lupa download apps manhaajj ni okay ? :)

        


Untuk Matlumat Lanjut
Share:

0 Sila Komen: