June 28, 2019

Koh Lipe Thailand


Koh Lipe Thailand | Salam.. Alhamdulillah tercapai lah suda salah satu checklist travel yang kisahnya dari 3-4 tahun lepas punya angan-angan nak p.. Hihihi..Dulu..., asal nak p je mesti je ada halangan yang datang.. Rasanya dah kali ke 4 kot plan nak p tapi tak kesampaian pulak.. Sobsss.. Dan akhirnya.. waktu bulan puasa hari tu ada 5 hari cuti...Hujung minggu terperap kat rumah pon bosan, inikan lagi 5 hari cuti.. Last-last terlintas di benak fikiran nak p luar negara.. Ingat nak p makan-makan kat Hatyai tapi bulan puasa pulak tu memang tak berbaloi korang nak p. So at last terlintas nak p Koh Lipe.. Haaa sudah!! Time puasa pon time puasa lahh.. Orang gila je p pulau waktu bulan puasa. Sobssss makaa buntu nak ajak sapa.. Teringin sangat nak p sorang tapi tu lah, sape nak ambik gambar uzuuu ..??! So akhirnya berdua saja.. Plan nak naik flight ke Bangkok tapi mahal wei.. Baik uzu naik bas.. 

Sebelum trip tu, uzu booking tiket bas pergi balik kat apps EasyBooking. Banyak pilihan dan bas yang ada tapi uzu ambik tak kisah mana-mana bas janji murah dan paling awal gerak.. Dan uzu baca review, kalau korang beli tiket feri dan shared van transfer, book kat apps KLOOK. Klook ni memang murah-murah kat sini... Paling murah yang uzu pernah survey..

Sebelum trip kena book :
1. Tiket bas Tbs - Hatyai , Hatyai - Tbs : RM190/pax (EasyBooking)
2. Van transfer dari Hatyai - PakBara & Pak Bara - Hatyai : RM40+ RM10 : RM100/pax return(add cas RM10 sbb pickup point jauh dari free area pickup point) (Booking di apps Klook)
3. Dee Hostel Hatyai 1 Night  250B : RM34/pax
4. Tiket feri dari Jeti Pak Bara - Koh Lipe & Koh Lipe - Pak Bara : RM159/pax( Booking di apps Klook)

Perjalanan untuk ke Koh Lipe naik bas dari TBS bas.

Hari Pertama #1

1. Naik bas dari TBS (KL) ke Hatyai. Tiket bas semua uzu book je kat easybooking. Sampai TBS kena redeem tiket di kaunter yang dinyatakan.. Perjalanan uzu dari TBS ke Hatyai lebih kurang 10 jam. Ini termasuk bas kiterang stop minum, stop makan, stop nak p toilet, stop sejam kat RNR sebelum nak masuk Imigresen. Memandangkan p waktu puasa, so jejalan kat RNR tu ada duty free. Simkad pon uzu beli kat sana je sebelum masuk Hatyai.. Simkad lebih kurang RM20.

Sampai je Hatyai, kiterang kena turun kat office bas tu. Dia tanya sama ada kiterang dah beli tiket bas untuk balik atau belum.. kalau belum korang boleh terus beli kat sana. Kalau dah, just tunjuk e-voucer kat apps yang uzu beli..Diorang akan print out tiket bas balik terus.. Memandangkan uzu tak tukar duit, uzu tukar duit kat Hatyai je.. Tak dan nak p cari money changer kat KL.. Hihi.. Dah setel tukar duit, kiterang buka maps, nak tengok jarak ke Dee Hostel..Jauh ke tak? Haa nasib baik tak jauh .. So..berjalan kaki lah lebih kurang 15-20 minit ....Dugaan puasa :p

Sampai Dee Hostel, lebih kurang 6 lebih tak silap. Hostel ni ramai orang rekemen sebab owner dia muslim, murah dan muslim friendly.. hostel ni tak campur lelaki perempuan.. Lelaki tingkat atas, perempuan tingkat bawah.. Bilik hostel selesa ya ampun.. Aircon pon sejuk.. Cuma kena bawa berus gig, sabun, syampoo , ubat gigi sendiri. Towel dan selimut disediakan.. Kat sini juga ada kedai makan halal milik dee hostel.. Senang lah muslim nak cari makan. Turun je bawah tu haa :p Pakej tour dan transport juga diorang ada jual .. Senang kan? :p Haaa dah sampai bilik kiterang request grab guna apps grab ke Floating Market untuk cari menu berbuka puasa ..:p






Apa yang uzu tengok, floating market dah tidak semeriah dulu.. Rupanya ada kedai buka kat depan tu. Dia macam pasar malam yang jual pelagai jenis makanan thailand. Tapi kena hati-hati tak semua halal ye. Kalau kat floating market tu, semua halal dont worry.. So uzu makan telur puyu, ikan tenggiri, mee campur dan teh ais.. Hihi hmm tak tau lah kenapa dah tak sedap makanan kat ni. Mungkin waktu puasa kot .. Husnuzon :p

Bajet utk day #1
-Simkad RM30
-Dee Hostel 250B pax (Deposit 100B): RM34
-Grabb return ke floating market 300B : RM41
-Dinner (Telur puyu 20B,Ikan tenggiri 30B,Mee campur 30B, Teh Ais 30B -110B : RM15
-Shopping Baju 3helai,slipar 710B : RM96
-Mineral water 10B : RM1.35
-Sabun 35 : RM4.80
Total day 1 : RM222.15

Hari Kedua #2

Pagi-pagi lagi kami dah check out dee hostel dan ambik deposit 100B . Kiterang tunggu van untuk ke jeti Pak Bara di dee hostel je.. Tapi ada additional fee 70B sorang sebab lokasi pick up kiterang luar dari free area. Bayaran extra uzu bayar by cash sahaja. Jam 7 pagi van ambik. Perjalanan mengambil masa 2 jam.. So boleh tido :p Uhukkk sampai-sampai je kiterang di hantar ke ofis tour agent( oh!lipe mengikut apa yang uzu book di klook. Sampai sana cuma tunjuk e-voucher then dia akan print tiket feri pergi balik... Oh yaa alang-alang dah kat ofis tour tu kan, kiterang terus beli pakej snorkeling untuk esok hari kat Koh Lipe. Harga pakej 500B untuk 4 pulau.. Dia kata kalau low season pakej murah.. Kalau p high season dia mahal sikit sebab akan ke 9 pulau.. So jangan kompius ye nanti.. 

Dah setel beli pakej snorkeling, kiterang jalan kaki dalam seminit dua untuk ke Jeti Pakbara.. Lohhh rupanya dekat je.. ingatkan nak kena naik kereta lagi...Sesampai di sana, untuk ke Koh Lipe kena bayar bayaran masuk ke pulau sebanyak 20B seorang.. Untuk feri pulak RM159/pax . Harga tiket feri ialah return trip tau! Feri ni je yang buka dari Pak Bara.. Kalau dari Langkawi, kena ingatkan ye, dalam setahun ada 3 bulan dia tak bermula bulan Jun - Oktober 2019. So kalau time ni dia tak buka tapi korang nak p juga, boleh dtg melalui Hatyai mcm yang uzu buat ni ...Haa



Sistem feri kat sini macam best je kan.. Siapa datang awal, awal juga dia masuk.. Sape datang lambat, lambat lah dia masuk.. Sebab feri ni ikut sistem no giliran. Kena beratur mengikut nombor yang diberi. Tunjuk korang puya tiket feri kat kaunter then dia akan bagi no giliran.


Yeahhh sampai-sampai Koh Lipe , ada mini teksi akan tunggu kiterang kat jeti.. Untuk transport di dalam Koh Lipe ni, boleh jalan kaki.. Tapi siapa malas mcm kiterang ni hahahha naik je mini teksi kat sana 50B sorang setiap kali naik. Nak p mana-mana sekitar Koh Lipe jauh atau dekat tetap 50B .. So kiterang naik lah mini teksi dan menuju ke resort Castaway Resort. Kat bawah ni semua gambar-gambar kiterang di sekitar resort.
















Untuk check in di Castaway Resort, kena bayar 100B untuk deposit .. Nanti diorang akan refund semula.. Untuk harga bilik di Castaway Resort ialah 1990B untuk 2 malam :) Bilik boleh muat untuk berdua.. Uzu suka resort ni sebab betul-betul depan pantai.. Ada aktiviti menarik kat sini contohnya nak berkayak ke, snorkeling ke, diving ke semua ada .. Bar , restoran macam-macam lah. Resort fefeling dalam hutan ! Takde aircon ye :p Cuma ada kipas dan kelambu .. Ok lah not bad. Masih di tahap selesa :)

Lepas check in kiterang rehat-rehat santai depan bilik. Lepas dah puas rehat baru gerak ke pantai-pantai. Ada 3 pantai di Koh Lipe.. Sunrise Beach, Sunset Beach dan Pattaya Beach ..










Untuk low season uzu tengok macam kurang orang. Sape suka private macam tak suka crowded , memang sesuai.. Hihihi sementara tunggu waktu nak berbuka, kiterang lepak kat sunsrise beach, sunset beach dan walking street sambil-sambil survey kedai makan halal di Koh Lipe... Ternyata tutupp yee ! cuma ada restoran seafood je.. Sobsss.. So takde pilihan terpaksa berbuka puasa dua hari kat Bung Roon Restaurant :) Lepas makan, balik ! Nak solat dan ready untuk pakej snorkeling esok hari :)


Bajet hari kedua#2
- Pakej snorkeling 500B/pax : RM67.40
-Taxi to Castaway 50/pax : RM13.50
-Dinner 350B/pax : RM46.20
Total day 2 : RM127.10


Hari Ketiga #3

Pagi-pagi lagi dah terpacak depan resort. Nanti akan ada staff pickup kiterang untuk bawak ke tempat naik bot untuk snorkeling... Waktu puasa-puasa ni uzu pergi juga pulau ! Bukan sebab nak mandi .. Puasa tetap puasa... Uzu cuma nak tengok pulau-pulau di Koh Lipe ni canti ke tak? Haaaa nak tau cantik ke tak tengok lah gambar-gambar uzu ni :p













Bapakk ahh ! Cantik giler air kat sini ! Perghhh rasa happy sangat-sangat bila tengok air yang jernih pon dah puas hati.. Ikutkan hati nak ponteng je puasa tu :p kahkahkah ya ampun tapi tak boleh nanti kena laknat :p Hehehehe ..Waktu ni cuaca tak ok sangat. Kejap hujan kejap panas. Walaupon hujan air dia tetapp hijauuu dah jernih! Bayangkan kalau korang p waktu high season! Mesti lagi cantik.. Waktu high season korang akan p 9 pulau instead of 4 pulau waktu low season ni :) So tak kisah lah nak p waktu high atau low, janji sampai ye dak ?!!

Lepas dah habis snorkeling, kiterang jalan-jalan dan berehat kat resort sementara tunggu waktu berbuka puasa ! Uhukkkk :)







 

Hari kedua uzu just order nasi goreng kampung . Sedap! Hari ketiga dan malam terakhir kat Koh Lipe, order lah macam-macam kahkahkah .. Nasib baik sedap. Kerabu mangga , tomyam putih, nasi, pancake ! Semua habiss uzu makan.. Lapar kahkahkah! Then malam lepas makan kiterang jejalan kat walkiing street, singgah 7 eleven, dan berjalan kaki menuju ke resort.. Dekat je dengan walking street.. Balik resort lepakk depan pantai :p Pastu tido dan stanby untuk check out esok pagi..







Bajet untuk day #3
-Dinner 450 B/pax : RM60
Total day 3 : RM60

Hari Keempat

Ready to chek out. Ambik refundable deposit 100B dan request mini teksi untuk bawak beg beg kiterang kat tempat naik feri.. Ikutkan hati nak jalan kaki je tapi tu lah hehehe beg berat ya ampun..! Perjalanan balik ke Pak Bara 1 jam lebih je. Tak sampai 2 jam . Cuaca ok. Sampai Pak Bara ada van transfer tunggu dah kat ofis oh!lipe .. Kami direct balik ke Hatyai. Perjalanan 2 jam.. Huhu long journey kan? :p Kahkahkah sampai Hatyai tunggu bas ke KL(TBS) jam 10 malam.. So setel trip kiterang kat Hatyai-KohLipe Thailand :) Sampai TBS jam 5 pagi. Terus balik naik grab ke rumah..

Bajet untuk hari keempat #4

Bajet untuk day #4
- Tuktuk 50B : RM6.80
- Berbuka di 7E 90B : RM13
-Rnr : RM20
-Grab balik rumah dari Tbs : RM38
Total day 4 : RM78

TOTAL BAJET UNTUK SORANG:
Sebelum trip : RM349
Day 1 : RM22.15
Day 2 : RM127.10
Day 3 : RM60
Day 4 : RM78


Total : RM636.25 Tidak termasuk 2 malam penginapan di Koh Lipe sebab uzu disponser oleh pihak resort )
+ Resort RM 268 2 malam untuk 2 orang

Resort Sponsered by 
Email : info@castaway-resorts.com
Contact No : +66 (0) 831 387 472

Long journey tapi bajet pon kurang sikit instead of korang naik flight p Langkawi then ambik feri dari Langkawi ke Kohlipe. So semuanyaa ikut korang nak lalu mana :) Hehe haa ok tu je lah perkongsian trip uzu ke kohlipe waktu bulan puasa. Memang gila tapii seronok! Kahkah ok lah bye salam :)
Share:

0 Sila Komen: