February 04, 2020

Tempat Menarik Di Hokkaido Japan Pada Musim Salji (Muslim Friendly) #Day2


Tempat Menarik Di Hokkaido Japan Pada Musim Salji (Muslim Friendly) #Day2 | Assalamualaikum.. Ok bersambung lagi cerita uzu ke Hokkaido untuk hari kedua.. Seawal pagi  lagi kiterang breakfast dan check out dari hotel dan terus menuju ke train station untuk ke tempat seterusnya.. Pagi-pagi lagi cuaca makin sejuk dengan kehadiran snow yang sangat lebat.. Please make sure korang pakai baju yang proper ye waktu musim sejuk ni kanggg memasing demam, tak best nak jalan-jalan ... :)

Noboribetsu station --> Sapporo Station by Exp.Lilac No.14 ke Sapporo Station-Asahikawa station
 Baju untuk hari kedua macam biasa uzu pakai baju winter dari Sasuke Premium Outlet
 Ambik gambar kat traffic light jepon..Time ni uzu dalam keta..
 Lepas turun dari station keretapi, kiterang naik teksi dan menuju ke tempat lunchh !! Yeahhh
 Kat sini lah kiterag lunch..Tapi bukan kat bangunan ni..Kat sebelah kiri rumah ni.. btw cantik rumah
Yeahhh baru lah merasa fefeling main snow sebab tengah heavy turun salji... YEahhh

Bila dahhh puas main salji pusing sana pusing sini dan  siap live heheehe, uzu masuk balik ke restoran tempat makan halal  di area Hokkaido ni.. Kalau nak tau uzu seorang yang picky eater  tau bab makanan halal ni lagi-lagi bab ayam ke daging ke kan, haaa tapi kat sini uzu yakin nak makan sebab ada Muslim Friendly Menu yang mana restoran ni akan beli daging daripada Pakistan dan owner kedai telah pun dilatih untuk menjadikan restoran ni muslim friendly dengan mengasingkan dapur, iaitu pisau, kuali, barang-barang masak, bahan-bahan masak diasingkan daripada dapur yang tak halal .. Kedai ni belum ada sijil halal tapi ada muslim friendly menu, ada tempat solat, so senang lah orang Islam nak datang cari makan kat Hokkaido ni .. Betul tak?

Tempat Makanan Halal Di Hokkaido 

Muslim friendly menu.. merasa jugak kita nak makan local food yang halal kan?
 Uzu order mi soba kot ni.. Sedap nyee ya allahhh makan sup panas-panas waktu winter ni

Alamat : Ramen Yotsuba Asahikawa

Tempat Menarik Di Hokkaido Japan
2. Zoo Asahiyam

Lepas je kiterang makan lunch, we ols terus ke tempat seterusnya iaitu ke Zoo Asahiyam.. Tak jauh dari tempat makan tengahari tadi.. Kat dalam itinerary, uzu tak perasan yang kiterang kena masuk zoo, pastu pelik sendirian.. hahaha dah kenapa ada nak p zoo ni kan? Sejuk-sejuk pulakk tu. Tapi bila dah masuk, ehhhh seronok pulak jumpa haiwan-haiwan yang ada dalam tu.. So jom lah tengok gambar-gambar di sekitar zoo asahiyam ni ye..



















Alamat : Kuranuma Higashiasahikawacho, Asahikawa, Hokkaido 078-8205, Japan

Ini pengalaman pertama masuk zoo waktu winter. Memang mencabar tapi lebih kepada keserokkan ! Yippiii .. Uzu happy jumpa dengan penguin.. Dah lah jalan terkedek kedekk hahaha :p Lepas je kierang dah setel melawat zoo, kami ke tempat seterusnya ke  Snow Crystal Museum .

Tempat Menarik Di Hokkaido Japan
3. Snow Crystal Museum

Muzium Salji Kristal di Asahikawa, Hokkaido Tengah, dibina untuk mewakili imej kristal salji yang indah yang jatuh di kawasan pegunungan Daisetsuzan Jepun. Dari pintu masuk yang dikelilingi oleh dinding putih tulen ke koridor ais, segala-galanya di bangunan terinspirasi Eropah ini didedikasikan untuk salji. Bilik utama, 'muzium kristal salju', dibentangkan dalam paparan imej terperinci kepingan salji yang diambil dari penutup di bawah mikroskop. Anda juga boleh mencuba sesi foto 'Pengalaman Puteri' mereka dengan pakaian puteri yang cantik pilihan anda.










Alamat :  3-1-1 Minamigaoka, Asahikawa, Hokkaido 
[MAPCODE] 79 367 227*76

Selepas uzu makan malam. Uzu check in hotel untuk malam kedua uzu di Hokkaido, uzu menginap di hotel yang kecik  tapi selesa.. Dah puas jalan-jalan disekitar aeon  mall Asahikawa Station, balik hotel, rehat dan tido :)

Penginapan untuk malam kedua : Hoshino Resort OMO7 Asahikawa



Alhamdulilah dah setel cerita uzu untuk hari kedua.. Tak sabar nak cerita pengalaman uzu untuk hari ketiga uzu di Hokkaido Japan.. Nantikan sambungannye Salam :)

"Muslim Friendly Fam Trip Hokkaido Japan by Hokkaido Tourism"

Sila Baca Sambungnya :  (Muslim Friendly) Hokkaido Japan #Day3
Share:

0 Sila Komen: