June 13, 2022

Cara Kira Bajet Bulanan Untuk Beli Kereta Yang Sesuai Denga Gaji

 
Cara Kira Bajet Bulanan Untuk Beli Kereta Yang Sesuai Denga Gaji | Salam semua. Sihat? Alhamdulilah uzu pun sihat-sihat je.. Btw guys, baru-baru ni uzu rasa nak beli kereta baru.. Untuk buat sewa kereta, sambil-sambil tu untuk nak kerja nanti bila baby dah besar sikit. Hihihi.. So uzu pun tak tau nak beli kereta mana satu.. Kereta apa yang sesuai dengan gaji uzu..  Mula-mula nak beli proton X50 tapi dah berhenti kerja lama.. Sekarang nak servay Yaris pula.. Yaris sekarang montly RM500 kebawah ye.. Tapi entah lah bila ada anak ni, macam tak kisah dah nak beli kereta biasa-biasa je janji boleh bergerak.. Janji tak terbeban.. Janji waktu tak kerja pun, masih mampu bayar.. Haaaa macam tu lah...

So last sekali, uzu servay-servay apa yang okay? Haa last-last, macam nak beli Axia je.. Tapi kecik pula. Suzuki kite pon kecik.. So nak beli kereta besar tapi murah.. Last-last servay-servay nak beli Saga je lah.. Haaaa ini servay-servay dulu tau... Tak beli betul-betul dulu.. Sebab uzu baru buat company kereta sewa. Baru bulan kedua. Kereta under company baru ni macam-macam kena readykan.. 

Dokumen untuk beli kereta under company perlu ada :

- Salinan IC

- Salinan Lesen

- Salinan Pendaftaran Syarikat (SSM)

- Bank Statement 6 Bulan

So uzu kena servay-servay dulu kereta yang ada.. Ada masa lagi beberapa bulan lagi cukup 6 bulan. So boleh lah servay dulu kan.. 

Byw guys, cara uzu nak kira berapa bejet yang perlu uzu bayar bulan-bulan, uzu kira kat https://www.carpaymentcalculator.net/.

Website CarPaymentCalculator.net ni senang sebab terus keluar je berapa bulanan yang perlu bayar untuk kereta tu..Contohnye, kat sini uzu masukkan konon-konon kereta harga RM40k. Uzu letak downpayment RM4k sebab ambik 10% downpayment. Uzu isi je dalam ruangan tu.. Berapa tahun nak buat loan.. & tahun ke atau 9 tahun paling lama? Haaaa. Kalau korang ada nak trade in kereta yang sedia ada, pun boleh je..


 

Jadi mengikut calculator ni, mengikut summary loan kereta ni :

Jika anda ingin membeli kenderaan berharga $39,610.00 menggunakan pinjaman 9.00 tahun (atau 108 bayaran) pada APR 6.00000%, bayaran bulanan anda ialah $431.23. Amaun bayaran ini adalah berdasarkan faktor lain termasuk perkara seperti bayaran pendahuluan ($3,691.00), tukar beli ($0.00), jumlah terhutang semasa tukar beli ($0.00), rebat ($0.00), cukai jualan (1.00%), berserta dengan rebat jika telah digunakan untuk bayaran muka atau jika cukai jualan ditambah kepada pinjaman. Berdasarkan faktor ini, kami mengira jumlah pinjaman sebagai $35,919.00, yang bermaksud pembeli kenderaan akan membayar faedah $10,654.33 sepanjang hayat pinjaman, menjadikan jumlah kos pembelian kepada $50,660.43 Jumlah ini tidak termasuk perbelanjaan berkaitan kenderaan lain termasuk petrol, penyelenggaraan & insurans.

Apa yang best mengenai CarPaymentCalculator.net ni :

- Ada MPG http://carpaymentcalculator.net/calcs/mpg.php

- mengira belanjawan bahan api anda http://carpaymentcalculator.net/calcs/gas-budget.php

- meneroka kos perdagangan dalam air http://carpaymentcalculator.net/calcs/underwater-trade-ins.php

- menjimatkan wang dengan pembayaran dwimingguan http://carpaymentcalculator.net/calcs/biweekly.php

Apa yang uzus uka juga, dalam ni bukan je boleh kira loan kereta tapi boleh main game untuk orang dewasa dan anak-anak kita. Lepas dah buat kira-kira, uzu pon main game kejap kat https://www.carpaymentcalculator.net/arcade/ . Boleh main game Apple & Onion rescue :p Hihi best !! 

Lastly guys, uzu dah tau da macam mana bajet yang perlu kalau nak beli kereta, dah tau berapa kalau nak trade in kereta sedia ada, dah ada jawapan nak beli kereta baru atau kereta second. HIhi so memang mudah kan kalau ada website kira-kira macam ni? Senang.. Hihih ok lah guyss. Itu je lah . Nak buat susu anak pulak ni. Hihi bye Salam :)

Sumber : https://bloomberg.my.id/loan-calculator.html

Share:

0 Sila Komen: